Privește:  / Psycho, sex / Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti

Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti

anticoncepcional2

Prezervativul si pilula contraceptiva se numara in prezent printre cele mai frecvente metode de contraceptie folosite in lumea intreaga de persoanele cu o viata sexuala activa, indiferent de varsta. Iar in randul tinerilor, cele doua metode se afla in topul utilizarii diferitelor metode de contraceptie, fiind considerate printre cele mai sigure.

Statisticile arata ca peste 100 de milioane de femei din intreaga lume (majoritatea cu varste intre 18 si 30 de ani si cele mai putine cu varste peste 35 de ani) folosesc pilule contraceptive, declarandu-se multumite de efectele acestora. Cu toate acestea, desi este o metoda extrem de eficienta in protejarea de o sarcina nedorita, pilula contraceptiva, indiferent de denumirea si de compozitia ei, are si neajunsurile sale, una dintre cele mai des invocate fiind tendinta de a cauza tromboza (coagularea sangelui in anumite parti ale sistemului circulator). In 2010 a existat o adevarata controversa legata de legatura dintre un anumit tip de contraceptive (numite generic contraceptive din a treia generatie) si aparitia trombozei. Iar in ultimii ani, medicii au fost incurajati sa le avertizeze pe pacientele lor ca se expun unui risc dublu de a face tromboza daca iau contraceptive din a treia generatie, fara insa ca vreo prevedere legala in acest sens sa fie formulata. Controversele legate de utilizarea contraceptivelor orale nu sunt insa o noutate. Inca de la inventarea lor, cu mai bine de jumatate de secol in urma (primele pilule au fost folosite in 1956, in Puerto Rico) controversele s-au tinut lant si actualmente inca mai exista diverse suspiciuni legate de felul in care pilulele interactioneaza cu organismul femeii. Cu toate acestea, se pare ca pentru majoritatea femeilor, prevaleaza avantajele utilizarii pilulelor contraceptive, efectele secundare ale acestora fiind considerate prea putin semnificative fata de avantaje.

Ce este pilula contraceptiva?

Pilula contraceptiva este o tableta ce contine doi hormoni feminini – estrogen si progesteron. De aceea este adesea numita si pilula combinata. In diversele tipuri de pilule contraceptive existente pe piata se folosesc mai multe tipuri de estrogen si progesteron. Actualmente exista pe piata mai multe marci de pilule contraceptive si producatorii continua sa scoata noi produse, considerandu-se, in principiu, ca orice nou produs aparut este mai bun decat cele anterioare, desi efectul urmarit este, in fond, similar. Cei doi hormoni prezenti in compozitia pilulei stopeaza procesul de ovulatie in fiecare luna, fapt ce conduce implicit la indepartarea posibilitatii de a ramane insarcinata. In plus, cei doi hormoni ingroasa secretiile din jurul cervixului facand ca patrunderea spermei in uter sa fie mult mai dificila. De asemenea, peretii uterului se subtiaza, facand mult mai dificila o eventuala prindere a unui ovul de ei.

Ce este mini-pilula?

Exista pe piata si asa-numitele mini-pilule care insa nu inseamna acelasi lucru cu pilula contraceptiva combinata. Mini-pilula este un produs complet diferit, deoarece contine un singur hormon in loc de doi. Acest lucru o face sa fie mai blanda in ceea ce priveste efectele secundare, dar, in acelasi timp mai putin eficienta in ceea ce priveste contraceptia. Este o metoda contraceptiva mai potrivita pentru mamicile care alapteaza, pentru femeile peste 35 de ani si pentru cele care din diverse motive nu pot lua pilula combinata.

Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi, folosita pentru asa-numita contraceptie de urgenta, este o tableta ce poate fi administrata in decurs de un anumit numar de zile (de obicei intre 3 si 5, in functie de produs) dupa un act sexual neprotejat. Pilula de a doua zi este un medicament diferit de pilulele contraceptive obisnuite si folosirea ei trebuie sa fie insotita obligatoriu si de consultarea unui medic. Este o masura contraceptiva de urgenta, dar care nu are efect pe termen lung si care nu ar trebui folosita decat in situatii neprevazute, ce implica riscul unei sarcini nedorite.

Este pilula contraceptiva o metoda sigura?

Raspunsul este, cu siguranta, DA. Insa ocazional exista si destule efecte secundare care au antrenat mereu discutii controversate pe marginea subiectului. Dincolo de aceste controverse, utilizarea pilulelor contraceptive are insa si aspecte pozitive, in afara contraceptiei propriu-zise. Un studiu din 2010 a scos la iveala faptul ca utilizarea pilulelor contraceptive reduce cu aproximativ 12% riscul anumitor tipuri de cancer, precum si riscul de boli cardiace. De asemenea, studiul a relevat faptul ca in ceea ce priveste cancerul de san, utilizarea pilulei nu are nicio influenta, diminuand astfel temeri anterioare generate de o posibila legatura intre folosirea pilulelor contraceptive si aparitia cancerului mamar.

Pentru ca utilizarea pilulelor contraceptive sa fie sigura, este indicat ca acestea sa fie administrate numai dupa un consult medical de specialitate menit sa previna anumite efecte secundare ce ar putea aparea. Principalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, hipertensiunea, care pot accentua efectele secundare in ceea ce priveste riscul de aparitie a trombozei. De asemenea, este important ca medicul sa cunoasca un eventual istoric al trombozei pentru a lua decizia corecta in ce priveste tipul de pilule contraceptive recomandate. In plus, consultarea unui specialist inainte de administrarea pilulelor contraceptive este necesara intrucat acesta poate lamuri diferite aspecte legate de modul de administare, de modul de functionare a acestora etc. Desi tendinta generala este ca la acest prim consult sa se faca si un examen vaginal, acesta nu este absolut necesar pentru a decide administrarea pilulei contraceptive.

Cat de eficienta este pilula contraceptiva?

Pilula este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, motiv pentru care atatea milioane de femei o iau. Daca este administrata conform indicatiilor, eficienta sa ar trebui sa fie de aproape 100%. Comparativ cu alte metode contraceptive ce nu implica proceduri ireversibile in privinta fertilitatii, pilula este, probabil, cea mai eficienta.

Cum se administreaza pilulele?

In general, femeilor li se recomanda ca prima pilula contraceptiva sa fie luata in prima zi a ciclului menstrual. In acest fel protectia impotriva unei sarcini se instaleaza imediat. O cutie de pilule contine 21 de tablete care se iau cate una pe zi timp de trei saptamani. Urmeaza apoi o pauza de o saptamana, dupa care se incepe cu o noua cutie. In timpul saptamanii de pauza apare menstruatia. Unele cutii de pilule contin si tablete pentru cele sapte zile de pauza, asa numite comprimate inactive, care nu au efect contraceptiv. Unele produse recent aparute pe piata contin 24 sau 26 de tablete active, insa in mod normal nu ar trebui sa apara confuzii in ceea ce priveste administrarea lor, care trebuie sa ramana aceeasi – 3 saptamani de pastile si una de pauza.

Continuam.