Privește:  / Scoala / TOT MAI PUTINI TINERI SE INSCRIU LA FACULTATE. UNIVERSITATILE AU INCEPUT SA ORGANIZEZE PROGRAME DE PREGATIRE PENTRU BAC

TOT MAI PUTINI TINERI SE INSCRIU LA FACULTATE. UNIVERSITATILE AU INCEPUT SA ORGANIZEZE PROGRAME DE PREGATIRE PENTRU BAC

exam

Rata tinerilor care isi continua studiile dupa absolvirea liceului este in scadere de la un an la altul, ceea ce determina tot mai multe unitati de invatamant superior sa se implice in sustinerea pregatirii elevilor pentru examenul de bacalaureat.

Universitatile au inceput sa organizeze programe de pregatire pentru examenul de bacalaureat, in speranta ca astfel va creste numarul candidatilor care se inscriu in invatamantul superior imediat dupa absolvirea liceului.

“Avem facultati care deruleaza de mai multi ani pregatiri pentru elevi inainte de bacalaureat si admitere la facultate, insa foarte putini sunt interesati de aceste pregatiri. Avem someri si avem locuri de munca neocupate. Este vorba de un dezinteres in a se pregati. Sunt multe firme care ii primesc pentru a se forma direct in organizatie, dar tinerii prefera sa plece in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune”, spune Ioan Carcea, profesor al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

O analiza in acest sens a fost realizata de Ministerul Educatiei, care arata ca examenul de bacalaureat 2015 a fost promovat de 66% dintre candidatii inscrisi. Dintre acestia, 77% sunt absolventi ai promotiei 2014-2015, iar 27% absolventi ai promotiilor anterioare.

Conform datelor Ministerului Educatiei, rata de promovare a examenului de bacalaureat a scazut cu 30% in ultimii 10 ani.

Aceleasi date arata ca 2014 pare sa fie cel mai bun an din punct de vedere al promovabilitatii, cand peste 100.000 de persoane au reusit la examenul de bacalaureat.

Scaderea ratei de promovare la examenul de bacalaureat duce in mod inevitabil la scaderea numarului de tineri care se inscriu la facultate si prin urmare la scaderea fortei de munca calificata. In aceste conditii, si companiile resimt criza de angajati bine pregatiti si au ales sa investeasca in ultimii ani in programe de internship pentru a atrage candidati de la varste tot mai mici, pentru a-i forma, pregati sa intre in campul muncii si stimula sa isi continue studiile de specialitate.

“Sunt posturi care nu solicita un profil de studii specializat si sunt platite ca atare, cu salariul minim pe economie. Multi tineri nu se indreapta spontan catre aceste posturi sau nu sunt mobili. Prefera sa ramana fara loc de munca in loc sa se mute in alt oras”, a declarat Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Group.