Privește:  / Psycho, sex / Adolescentii de azi sunt mai stresati decat adultii

Adolescentii de azi sunt mai stresati decat adultii

Stock Photo

Sa obtii note mari la liceu, sa iei Bacu, sa faci parte din echipa de fotbal a scolii, sa arati “cool” pe Facebook  – acestea sunt doar o parte din  grijile pe care adolescentii din ziua de azi le au. Dar se compara experientele stresante ale adolescentilor cu cele ale unui adult? Odata intrati la liceu, stresul viitorului isi face prezenta. Oare este mai stresant sa te lupti cu acneea, sa porti tricoul potrivit, sa trimiti 3.339 mesaje pe telefon decat sa te intretii pe tine sau o intreaga familie? Adevarul trist este ca DA.

Adolecentii sunt mai stresati decat adultii

Rezultatele unui studiu realizat de Asociatia Americana a Psihologilor  (APA) arata ca adolecentii sunt putin mai stresati decat adultii. APA se ocupa cu studierea nivelului de stres inca din 2013, iar anul trecut organizatia s-a concentrat asupra adolescentilor. Rezultatele au indicat ca, pe o scara de 10 puncte, nivelul de stres al adolescentilor este, in medie, de 5,8 in timp ce la adulti este de 5,1. Cercetatorii au descoperit ca aproape jumatate dintre tineri nu fac nimic pentru a gestiona stresul.

Factorul major stresant

Pentru acest studiu, cercetatorii au chestionat 1950 adulti si 1018 adolescenti din SUA, in august 2013, cu o serie de intrebari cu privire la nivelul de stres, obiceiurile de somn, de alimentatie si de exercitii fizice. Totodata, subiectii au fost intrebati care este principala lor cauza de stres. In timp ce pentru adulti au spus ca banii reprezinta factorul major stresant, pentru adolescenti, acesta este scoala.

Chiar mai mult, in timpul verii, intre 3 august si 31 septembrie, atunci cand studiul a avut loc, adolescentii au raportat nivelurile de stres din luna precedenta mai mari decat cele admise ca fiind sanatoase (4.6 fata de 3.9 la adulti pe o scara de la 1 la 10). Multi dintre ei au spus ca se simt coplesiti de stres (31%), deprimati si tristi (30%). Mai mult de o treime au raportat o senzatie de oboseala si aproape un sfert au recunoscut ca au “sarit” pete o masa din cauza stresului.

In ciuda impactului pe care stresul pare sa-l aiba asupra vietii lor, adolescentii au raportat ca acesta are o influenta foarte mica sau deloc asupra corpului lor, a sanatatii fizice (54% dolescenti/39% adulti) sau a sanatatii mentale (52% adolescenti/43% adulti).

Adolescentii experimenteaza stresul asemanator adultilor

Este alarmant faptul ca adolescentii experimenteaza stresul asemanator adultilor. Este ingrijorator ca, se pare, impactul stresului asupra sanatatii fizice si psihice este subestimat. Din acest motiv, APA declara: “Pentru a rupe acest ciclu de stres si comportamente nesanatoase noi, ca natiune, trebuie sa oferim mai mult sprijin, o educatie sanatoasa la scoala si acasa, la nivelul comunitatii, sa imbunatatim interactiunile lor cu profesionisti din domeniul sanatatii”.

Intrebarea mea pentru cititori: Sunteti surprinsi de rezultatele acestui studiu?

As fi dorit sa fi avut date de acum 10, 20, si 30 de ani pentru a putea compara nivelul de stres de atunci si acum. Drumul prin pubertate este o tortura indiferent de perioada de timp pe care o traim, iar adolescentii din ziua de azi se confrunta cu mai multe provocari care le maresc nivelul de stres comparativ cu cei de acum 30 de ani. Drogurile sunt mai puternice, iar tinerii care fac cunostinta cu ele au varste din ce in ce mai mici. Tendintele sunt, fara discutii, extreme. Este din ce in ce mai dificil sa fii admis intr-un colegiu, iar asteptarile de la un simplu interviu pentru admitere sunt mult mai mari. Si, apoi, mai sunt si retelele de socializare din intraga lume pentru a fi navigate. Lupta cu o fata pentru un baiat, sau o despartire de acesta erau motivele unor nopti nedormite in anii ’80, cand eram eu adolescenta, dar imi imaginez ca aceste situatii sunt deosebit de stresante atunci cand se rasufla in intreaga medie sociala de pe planeta.