Sa protejam animalele de companie de frig
Atunci când mercurul din termometre scade sub temperatura de îngheţ, trebuie să fim atenţi nu numai la starea noastră de sănătate ci şi a animalului de companie.
Animalele de companie au nevoie de o atenţie deosebită atunci când frigul îşi face simţită prezenţa. Pisicile, în special cele de rasă, crescute numai în casă, sunt foarte sensibile la frig şi răcesc uşor. Asigură-te că mica ta felină stă bine în casă, iar dacă este învăţată să îşi facă nevoile afară, amenajează-i un loc special în baie sau în balcon. Dacă e nevoie să transportaţi pisica la veterinar sau să o iei cu tine într-o vizită, îmbrac-o într-o haină specială care să îi ţină de cald, sau ţine-o la pieptul tău, pe sub propria haină. De asemenea, de îngrijiri speciale au nevoie şi căţeii, dar şi păsările.
Dacă sunt păsări, clar nu trebuie ţinute la frig, afară, dacă sunt câini cu blană scurtă să aibă mare grijă cu ei, pentru că în perioada acesta de frig cu minusuri mari poate apărea hipotermia şi de multe ori apare şi mortalitatea. Sunt şi câini care stau afară, şi trebuie să se aibă grijă ca aceştia să aibă apă călduţă la dispoziţie, mâncarea să fie ţinută în casă, nu afară.
Iarna nu doar frigul poate crea probleme de sănătate. De exemplu, cei mai mulţi câini adoră să alerge prin zăpadă. Cu toate acestea, bucăţile de gheaţă, sarea sau substanţele folosite pentru topirea zăpezii pot provoca tăieturi fine la nivelul lăbuţelor, care duc uşor la infecţii periculoase. Unele rase de câini cu păr scurt nu trebuie să iasă afară pe vreme rece fără o haină adecvată, care să îi protejeze împotriva frigului. Atenţie trebuie şi la îngrijirea lăbuţelor.
Dacă în timpul plimbărilor observaţi că patrupedul vostru ridică în mod ciudat lăbuţele, se opreşte în loc sau schelălăie, înseamnă că are lăbuţele foarte îngheţate. Există soluţia de a-l învăţa să poarte ghetuţe special create pentru câini, care există de vânzare în anumite pet-shop-uri, pe diferite dimensiuni. Ori se poate aplica înainte de ieşirea afară un strat de cremă mai grasă pentru a-l proteja. Atenţie însă, la intrarea în casă lăbuţele trebuie spălate şi uscate foarte bine.