Privește:  / Diverse / OLIMPICII ROMANI, FARA FONDURI PENTRU A PARTICIPA LA CEA MAI IMPORTANTA COMPETITIE DE PROGRAMARE DIN SUA

OLIMPICII ROMANI, FARA FONDURI PENTRU A PARTICIPA LA CEA MAI IMPORTANTA COMPETITIE DE PROGRAMARE DIN SUA

students-sharing-doc-on-computer

16 elevi romani, olimpici la Informatica, nu au fonduri pentru a ajunge la concursul de programare din Statele Unite, de la care nu au lipsit in ultimii ani.

American Computer Science League din America este unul dintre cele mai importante concursuri internatinale de programare. La editia din acest an au fost selectati pentru participare si 16 elevi ai Colegiului National Grigore Moisil din Brasov. Unii dintre ei au mai participat la competitie si anii trecuti si s-au intors cu rezultate exceptionale, chiar si cu premiul intai.

Desi se numara printre cei mai buni elevi din tara la capitolul Informatica, cei 16 elevi nu au fonduri pentru a ajunge la competitia din Statele Unite.
Pentru a ajunge acolo, elevii au nevoie de 2.500 de dolari de persoana – taxe de transport, de participare, iar unitatea de invatamant la care sunt inscrisi si autoritatile publice locale nu ii pot sustine financiar.

“Concursul a fost in calendarul competitiilor regionale dar fara finantare, Consiliul Judetean ne-a ajutat pana anul trecut. Primaria ne-a ajutat, nu chiar in fiecare an dar anul trecut nu”, spune Milena Popa, directorul Colegiului National “Grigore Moisil”, Brasov.

Sansa de a participa la aceasta competitie inseamna foarte mult pentru elevi, care petrec ore intregi lucrand si invatand pentru a se numara printre primii din tara.

“Foarte multa pregatire, foarte mult antrenament, stam dupa ore, de la trei pana la sase ore cateodata, ca sa ne pregatim intens pentru acest concurs. Pot sa zic ca acest concurs m-a format nu doar in programare, cat ca si om. Cred ca vor conta si intr-un CV, dar va conta pentru mine, pentru experienta si tot ce s-a intamplat”, spune Cornel Goran, elev clasa a XII-a.