Privește:  / Scoala / Ministrul Sanatatii vrea o noua materie in scoli: Educatia pentru sanatate

Ministrul Sanatatii vrea o noua materie in scoli: Educatia pentru sanatate

high-school-students

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, doreste ca Educatia pentru sanatate sa devina materie obligatorie in scoli.

“Cred ca aceste ore ar trebui sa fie obligatorii si cred ca avem o resursa fantastica la care trebuie sa apelam: medicii scolari. Suntem obligati sa sustinem aceasta specialitate, medicii scolari se imputineaza, este una dintre specialitatile care scade in numar.

Sunt medici scolari, asistente care lucreaza in cabinetele scolare, care au o experienta extraordinara si marea lor majoritate au o dedicatie extraordinara, mai ales ca sunt atat de putini si uneori deservesc mai multe scoli”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu dupa lansarea Planului multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit ministrului, copiii ar putea primi la scoala lectii privind igiena de zi cu zi, alimentatie, obiceiuri de evitat – fumat, alcool, consum de medicamente si alte substante.

El considera ca medicii si asistentele scolare ar putea deveni educatori excelenti cu ajutorul unorcursuri de pregatire pedagogica de scurta durata. Ministrul a sustinut ca in acest sens sunt necesare dezbateri.

“Cred ca impreuna ar trebui sa facem o presiune in acest sens (ca aceasta materie sa intre in scoli cat mai repede). Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Nu este genul de interventie ale carei rezultate sa le vedem peste noapte. Investim in viitor, investim in viitorul copiilor nostri, in viitorul Romaniei. De aceea cred ca trebuie sa insistam pe aceste lucruri”, a mai spus ministrul.

Scopul Planului multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate, potrivit lui Achimas-Cadariu, este ca in urmatorii cinci ani proportia populatiei cu comportamente favorabile sanatatii sa creasca in mod constant, in special in randul unor categorii considerate cu riscuri pentru sanatate: copiii, persoanele din comunitatile rurale, persoanele din grupurile vulnerabile, femeile insarcinate.

Ministrul a indicat ca se doreste si schimbarea comportamentelor vizavi de sanatate.