Privește:  / Protectia mediului / Flora şi fauna este în pericol!

Flora şi fauna este în pericol!

linx1

Ce fel de plante şi animale sunt în pericol în zilele noastre?

Organizaţia Mondială a Protecţiei Mediului a făcut public, în 2010, compilaţia sa obişnuită, numită în limbajul popular Lista Roşie, conform căreia aproape o cincime a mamiferelor lumii este ameninţată de extincţie. Autorii studiului au fost totodată şi optimişti, pentru că au constatat, că eforturile de ocrotire a naturii au dat rezultate: până această dată s-a reuşit salvarea a 5% dintre mamiferele în special expuse riscului.

Lista a considerat expusă riscului 38% din 44838 de specii cunoscute astăzi, adică pe cei care sunt ameninţaţi de dispariţie datorită diferitelor cauze.

Dintre mamifere au găsit 188 de specii aflate în pericol. Între acestea se numără râsul panteră, din care sunt înregistrate astăzi abia o sută de exemplare, dar este în pericol şi delfinul cu cap conic, narvalul şi cangurul. 32% a grupei amfibianelor a ajuns la graniţa dispariţiei. Astfel de exemplu au atras atenţia dintre mamifere asupra diavolului tasmanian. Acesta este cel mai mare animal marsupial carnivor, ce în zilele noastre trăieşte numai în Tasmania, în Australia. Din păcate locuitorii Tasmaniei au privit-o ca un animal dăunător, pentru că adesea a atacat bovinele lor, şi de aceea până în 1941 au vânat-o regulat. Atunci animalul a fost declarat protejat, astfel legea a oprit scăderea numărului lor. Din alte motive – datorită retragerii habitatului hidrologic – a ajuns în pericol pisica pescuitoare şi foca caspică din Asia de Sud-est. numărul celor din urmă a scăzut cu 90%! Astfel a fost scos la iveală leneşul cel mai încet şi cel mai mic, leneşul pitic cu trei degete, a cărei mărime este asemănător cu mărimea unui copil nou născut. În zilele noastre animalul trăieşte doar pe o insulă de-a lungul coastei Panama.

Specia de antilop numit şi unicorn asiatic, saola este mamifera cea mai ameninţată a Asiei de Sud-est. În zilele noastre mai trăiesc doar în număr cu puţin peste zece.

În totalitate 40% a mamiferelor lumii sunt obligaţi să trăiască într-un habitat mult mai mic decât ar fi necesar sau mult mai periculos. Cea mai mare parte a acestor animale trăiesc în America Centrală şi de Sud, Africa de Vest, de Est şi Centrală, Asia de Sud şi Sud-est, precum şi în Madagascar. Totodată protejatorii mediului pot face multe pentru acestea: de exemplu prin programul de repopulare poate să trăiască mai departe în sălbăticie dihorul cu labe negre, şi calul sălbatic. De când autorităţile au introdus măsuri mai severe împotriva comerţului cu fildeş, a crescut şi numărul elefanţilor în Africa.

Însă să nu amintim doar mamiferele: specia de ciupercă cea mai interesantă din lume, cu culoarea cea mai vie, Cryptomyces maximus, se poate găsii din întreaga lume doar într-o mică parte a Wales-ului.