Cât costă examenul Cambridge
Un atestat Cambridge de limbă engleză are valabilitate nelimitată, în timp ce IELTS sau TOEFL sunt valabile pentru numai doi ani de zile. IELTS este atestatul de limbă preferat de companii şi universităţi din toată lumea fiindcă valabilitatea este limitată, deci cunoştinţele atestate în urma examenului nu au avut când să fie uitate.
În schimb, spre deosebire de acum 10 ani, Cambridge nu mai este atât de cerut de universităţi, iar TOEFL este un atestat american, acceptat mai mult în Statele Unite, Australia şi Europa. Deşi examenele Cambridge English Advanced (CAE) şi Cambridge English Proficiency (CPE) sunt cele mai căutate de elevii români, profesorii atrag atenţia că universităţile străine, în special cele din Marea Britanie, preferă examenele IELTS (International English Language Testing System). De aceeaşi părere este profesorul Simon Parker. Parker este stabilit de peste 10 ani în România, unde a venit ca profesor la Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc” din Capitală, liceu care angajează profesori străini din ţările anglo-saxone, şi acum pregăteşte elevi români pentru admiterea la universităţile britanice de top precum Cambridge şi Oxford. “IELTS este, fără îndoială, examenul preferat de universităţile britanice fiindcă este mai detaliat în ceea ce priveşte acordarea notelor şi este valabil pentru numai doi ani, deci cunoştinţele atestate nu au avut când să fie uitate.
În plus, comisiile de admitere preferă să aibă un sistem cât mai limpede de evaluare a cunoştinţelor de limbă engleză, în loc să stea să compare un CAE cu un IELTS. De aceea, de câţiva ani încoace, universităţile preferă din ce în ce mai mult IELTS fiindcă profesorii sunt mai familiari cu acestea, deşi ei recunosc că examenele Cambridge sunt mai grele”, a explicat Parker “În ceea ce priveşte TOEFL, anul trecut a avut loc un incident la un centru de testare din Marea Britanie, unde un candidat a fost prins copiind. Rezultatul a fost că acum, universităţile privesc examenul TOEFL cu reticenţă, nu mai au o încredere la fel de mare în el fiindcă s-a dovedit că organizatorii nu au avut grijă ca acesta să nu fie fraudat. Imaginea TOEFL este afectată în Marea Britanie în momentul de faţă, însă dacă vrei să studiezi în Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă, TOEFL este examenul de engleză pe care trebuie să îl dai”, a explicat pentru “Adevărul” profesorul britanic.
Cât costă examenul Cambridge. Tot ce trebuie să ştii despre examenele Cambridge Certificatele de competenţe lingvistice Cambridge sunt mai specializate decât IELTS şi mai grele, spun profesorii. Spre exemplu, există examen de limbă engleză juridică şi financiară care testează vocabularul specific acestor domenii sau examen de engleză pentru afaceri. Însă, cele mai populare examene Cambridge sunt CAE şi CPE, din cadrul examenelor generale, care pot înlocui proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină de la Bac. Cambridge English: Advanced este cunoscut şi sub denumirea Cambridge Advanced Certificate in English (CAE). Acest certificat de engleză generală demonstrează un nivel de engleză la standardul cerut pentru a studia sau profesa în limba engleză, potrivit British Council. Înscrierea la CAE costă 620 de lei. Care este formatul examenului CAE Examenul are patru probe. Candidaţii susţin probele de Citire – înţelegere a textului (Reading) şi Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de câte doi candidaţi, cu doi examinatori. Cambridge English: Proficiency este cunoscut şi sub denumirea Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE). Acest certificat demonstrează că stăpâneşti perfect engleza şi o poţi folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English şi este considerat a fi cel mai greu examen de limbă engleză. Înscrierea la CPE costă 670 de lei. Care este formatul examenului CPE Examenul are patru probe. Candidaţii susţin proba de Citire – înţelegere a textului şi folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori. Schimbări la examenele Cambridge în 2015 Din ianuarie 2015 Cambridge examinations va folosi o nouă modalitate de comunicare a rezultatelor de la examene, pentru a oferi mai multe detalii despre punctarea aptitudinilor. Este vorba de Cambridge English Scale, un set de punctaje folosite pentru transmiterea rezultatelor la examenele Cambridge English. permite o raportare mai detaliată şi mai directă a rezultatelor de la examene şi vine în sprijinul tuturor celor implicaţi, respectiv candidaţi, profesori, universităţi şi oficii de imigraţie. Rezultatele la examene folosind noul punctaj Cambridge English Scale vor fi transmise în după sesiunile organizate în următoarele perioade: Din ianuarie 2015 – Cambridge English: First, First for Schools, Advanced and Proficiency Din august 2015 – Cambridge English: Key, Key for Schools, Preliminary and Preliminary for Schools Din septembrie 2015 – Cambridge English: Business Certificates.
Tot ce trebuie să ştii despre IELTS
Este cel mai popular examen de limbă străină din lume, fiind susţinut de peste două milioane de oameni în fiecare an, în lume, potrivit British Council, care organizează susţinerea examenelor de engleză IELTS şi Cambridge în România. Potrivit datelor prezentate de British Council, peste 9.000 de organizaţii din întreaga lume acceptă testul IELTS, fiind vorba de instituţii academice, guvernamentale şi angajatori. De asemenea, IELTS este singurul test de limbă acceptat pentru emigrare în toate ţările vorbitoare de limbă engleză. Testul evaluează patru competenţe lingvistice: listening, reading, writing şi speaking (înţelegerea limbii vorbite, citire, scriere şi comunicare orală). Testele încep la 9 dimineaţa, însă candidaţii trebuie să ajungă în sala de examen cu o oră înainte şi să aibă la ei un act de identitate (buletin, paşaport). În ziua examenului, personalul departamentului de examene va fotografia candidaţii, iar poza va apărea pe certificatul de competenţe, cunoscut şi sub numele de Test Report Form. De asemenea, elevii mai trebuie să aibă la ei un pix şi un creion, o gumă de şters, o ascuţitoare şi o sticlă cu apă. Taxa de înscriere în 2015 este de 760 de lei, iar British Council organizează periodic teste IELTS în cinci locaţii din România: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Tot ce trebuie să ştii despre examenele TOEFL
Examenele TOEFL (Test of English as a Foreign Language) fac parte din cerinţele de admitere în special la universităţile americane, iar Comisia Fulbright este una dintre organizaţiile de unde se obţin aceste diplome. La fel ca la testele britanice, examenul are patru probe (ascultare, citire, scriere şi vorbire) şi durează aproximativ patru ore. Scorul maxim este de 120 de puncte, iar diploma, valabilă doi ani. Înscrierea se face online, prin telefon sau prin poştă, iar taxa de înscriere este de 205 de dolari (aprox 650 de lei). Testul TOEFL este oferit în două modalităţi, în funcţie de locaţia centrului de testare – pe Internet (TOEFL iBT), modalitatea de testare TOEFL cea mai populara, şi pe hârtie (TOEFL PBT). Testul pe internet durează patru ore şi evaluează abilităţile de a citi, înţelege, vorbi şi scrie în limba engleză. TOEFL PBT durează dureaza trei ore şi conţine tot patru părţi: Scris, Structură şi Exprimare Scrisă, Întelegerea Textelor Scrise si Ascultat.