Privește:  / Scoala / BURSE de excelenţă de 15.000 de euro pentru olimpicii CARE RĂMÂN în România

BURSE de excelenţă de 15.000 de euro pentru olimpicii CARE RĂMÂN în România

olimpici

15.000 de euro! Aceasta este valoarea unei burse de excelenţă pe care orice tânăr care a câştigat olimpiade internaţionale o poate obţine, cu condiţia ca la finalizarea studiilor să rămână în România şi să lucreze în domeniul cercetării.

Pe lângă aceşti bani, cei care optează pentru o astfel de bursă mai pot primi încă 12.000 de euro, în funcţie de rezultate, informează. Deşi sumele nu sunt de neglijat, ministrul Educaţiei susţine că de trei ani, de când se acordă aceste burse, tinerii din ţara noastra nu se înghesuie să aplice pentru ele! În fiecare an, peste 5.000 de adolescenţi pleacă la studii universitare în străinătate. Trei sferturi dintre ei fac parte din cei mai buni 10% absolvenţi de liceu. Mai bine de jumătate nu se mai întorc în ţară.

Sprijinul financiar se poate acorda doar elevilor care au câştigat un premiu internaţional în ultimii doi ani de liceu şi se înscriu la un laborator de cercetare din ţară, pe timpul studiilor universitare. Ministrul Adrian Curaj spune că a ales să facă el însuși public acest program pentru că sunt puţini tineri care ştiu de existenţa burselor.

„Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunţat concursul şi am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunţat, ca să se ştie de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse şi nu sunt cunoscute” , a precizat ministru Educaţiei la întâlnirea de la Oradea, cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Mai multe informaţii despre bursele de execelenţă se pot obţine de la reprezentanţii Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior.