Privește:  / Psycho, sex / Bulimia nervoasa la adolescenti

Bulimia nervoasa la adolescenti

the_skinny_cimmel_vigjateksorozat_keszult_a_bulimiarol_1

Bulimia este o afectiune ce tine de alimentatie, care consta in episoade frecvente de mancat necontrolat, in cantitati foarte mari, insotite de un comportament ce tine de dorinta de a pierde rapid in greutate (incluzand starea de voma indusa, folosirea in exces a laxativelor si exercitiile efectuate in exces). Aceste manifestari sunt insotite si de un sentiment de pierdere a controlului in ceea ce priveste alimentatia.

Care sunt cauzele bulimiei?

Cauzele exacte ale bulimiei raman necunoscute, insa specialistii sustin ca un rol important il au diversi factori din anturajul persoanei in cauza, incluzand situatiile stresante, evenimente din viata personala sau standarde de frumusete impuse de cei din jur. De asemenea, s-a constatat ca persoanele care sufera de bulimia nervoasa au o stima de sine foarte scazuta si sufera adesea de depresie. Factorul genetic poate avea, de asemenea, rolul sau.

Statisticile arata ca bulimia le afecteaza in general pe femei si pe adolescenti, iarpeste 30% dintre cazurile de bulimie nervoasa conduc la o alta afectiune extrem de grava – anorexia.

Care sunt simptomele bulimiei?

Desi simptomele pot fi mai variate, conform criteriilor stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, o persoana sufera de bulimie atunci cand:

- Are o preocupare constanta pentru ceea ce mananca si o pofta irezistibila fata de orice aliment.
- Inregistreaza episoade frecvente de mancat in exces repetate la intervale foarte scurte de timp.
- Ia masuri extreme pentru a compensa mancatul in exces, cum ar fi provocarea senzatiei de voma, purgatia, efectuarea rapida de exercitii in exces, consumul de medicamente care sa taie pofta de mancare si consumul de diuretice.
- Este obsedata de frica de obezitate, simptom care apare si la persoanele cu anorexia nervosa. De altfel exista mai multe asemanari intre aceste doua boli.
- Are dereglari menstruale frecvente sau lipsa menstruatiei.
- Are manifestari de anxietate evidente.
- Este preocupata in mod excesiv de felul in care arata.

Trebuie mentionat si faptul ca simptomele bulimiei nervoase seamana adesea cu cele ale altor afectiuni psihice. De aceea, diagnosticul nu poate fi pus decat de un medic specialist.

Diagnosticarea si evolutia bulimiei

Chiar daca parintii si profesorii sunt capabili sa identifice anumite simptome ale bulimiei, un diagnostic sigur nu poate fi pus decat de un specialist, in urma unei discutii detaliate in legatura cu obiceiurile alimentare ale unui adolescent, precum si cu un istoric al bolilor de care a suferi sau sufera. De asemenea, pentru un diagnostic sigur, sunt necesare mai multe teste psihologice.

Cu exceptia unor situatii rare, in care bulimia trece de la sine, de obicei,simptomele acestei afectiuni pot dura luni de zile sau chiar ani, inainte ca boala sa fie diagnosticata. Unele persoane sufera ani de zile de aceasta boala, iar altele au de a face cu ea intreaga viata. Bulimia trebuie tratata si controlata, deoarece efectele pe care le poate avea in mod indirect asupra organismului pot fi dezastruoase. Voma frecventa si starea de purgatie pot produce probleme grave de sanatate, de la boli dentare la boli de stomac sau la boli cardiace si renale, toate acestea datorandu-se diminuarii fortate a sarurilor din organism. De asemenea, pot aparea probleme legate de sanatatea pielii si a podoabei capilare.

Cum se trateaza bulimia nervoasa?

Atat bulimia, cat si problemele de sanatate asociate cu aceasta pot fi tratate prin terapie specifica. Una dintre formele cele mai eficiente deste terapia comportamental-cognitiva care are, se pare, un efect pozitiv in cazul multor pacienti. De asemenea, pacientilor care sufera de bulimie li se recomanda adesea tratamente ce includ exercitii de autocontrol, dar si medicamente antidepresive, care si-au dovedit eficienta la numeroase persoane.

La adolescenti, tratamentul bulimiei presupune o combinatie de terapie individuala cu terapie de familie, precum si cu schimbari de comportament in ceea ce priveste alimentatia. Medicamentele se prescriu, de obicei, atunci cand bulimia este asociata si cu anxietatea sau depresia. Asocierea frecventa a bulimiei cu alte boli presupune, de asemenea, tratarea corespunzatoare a acestora. Cel mai important rol in tratarea bulimiei la adolescenti il au insa parintii, al caror suport este vital.

Prevenirea bulimiei este si ea extrem de importanta. Incurajarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si cultivarea unor principii realiste in ceea ce priveste importanta siluetei si a greutatii sunt esentiale pentru prevenirea bulimiei nervoase.

Ce pot face bolnavii de bulimie pentru ei insisi?

In primul rand, persoanele care sufera de bulimie ar trebui sa isi recunoasca boala si sa solicite ajutor de specialitate, fie la un medic specialist, fie in carti de specialitate. Numai acceptand ca sufera de o boala, vor putea face realmente cevain directia vindecarii. In cazul adolescentilor, aceasta acceptare este extrem de dificila, mai ales daca este vorba de adolescenti cu o personalitate nonconformista. De aceea ajutorul de specialitate din partea unui psiholog este extrem de util.