Privește:  / Diverse / Adolescentii si fumatul

Adolescentii si fumatul

95576-0-fumat

Atractia fumatului pentru adolescenti

Diferentele dintre sentimentele subiective ale celor care fumeaza si ale celor care nu fumeaza se manifesta prin schimbarile de comportament care sunt mai evidente la adolescenti decat la adulti. Adolescentii se cred mai duri cand fumeaza sau par sa aiba impresia ca sunt mai mari si mai intelepti. Dar de ce mai fumeaza, in conditiile in care cu totii am vazut cum se cheltuiesc miliarde de euro pe campaniile antifumat?

Asociatia Americana a specialistilor in pneumologie estimeaza ca in fiecare minut 4800 de adolescenti trag primul fum de tigara din viata lor. Dintre acesti 4800 de adolescenti, circa 2000 vor deveni fumatori inraiti.

Faptul ca rata adolescentilor care fumeaza creste in mod constant este tulburator. Studiile arata ca aproximativ 80% dintre fumatorii adulti au inceput sa fumeze pe cand erau adolescenti.

Adolescentilor le place sa se comporte ca si cum sunt persoane speciale sau periculoase. Fumand se pot conforma acestor sentimente. Deoarece este un lucru atat de nepermis, devine foarte tentant pentru adolescenti. Problema este ca atunci cand trag primul fum, pot deveni dependenti. Ideea ca incalca legea sau regulile stabilite de parinti si regulile scolii este o adictie in sine.

Copiilor le place sa li se dea atentie; nu conteaza ca este atentie fata de faptele lor bune sau rele. Ei tanjesc dupa atentie, iar prin fumat obtin o mare doza de atentie. Unii adulti ii privesc altfel din cauza fumatului, iar altii se supara si nu stiu ce sa faca.

Fumatorii isi tin companie la locurile de fumat

In prezent, vedem cum o multime de fumatori se recompenseaza reciproc din punct de vedere social prin conversatii, tinandu-si companie si prin alte moduri de contact social. Cercetarile au dovedit ca nicotina are capacitatea de a suprima sentimentele, de a taia pofta de mancare, si este un bun mod de relaxare in cazul necazurilor si al sentimentelor de nesiguranta.

Oamenii care fumeaza merg in spatiile special amenajate si se aduna in jurul celui care are un foc, chiar daca temperatura este sub zero grade. Acolo se inghesuie de-a valma unul in altul la un loc, tragand ultimul fum inainte ca pauza sa se termine, sau isi gasesc un fel de adapost pentru a-si fuma tigarile.

Efectele nocive ale nicotinei

Nicotina este considerata a fi drogul de pe primul loc pe lista celor problemelor generate de abuzul de substante nocive. Cercetarile arata ca adolescentii intre 13 si 17 ani care fumeaza zilnic risca mai mult sa foloseasca si alte droguri. Folosirea altor droguri face parte din presiunea anturajului, careia trebuie sa-i faca fata copiii nostri. Cu cat tinerii nostri incep mai devreme sa fumeze, cu atat este mai probabil sa continue sa fumeze ca adulti.

De ce provoaca tutunul o adictie atat de mare?

Motivul este ca nicotina se comporta ca un stimulant pentru minte, trup si spirit. Cand nivelurile de toleranta ale organismului cresc, organismul ajunge sa aiba nevoie de doze mai mari de nicotina pentru a mentine efectul fiziologic la un anumit nivel. Cand organismul se obisnuieste cu prezenta nicotinei, ajunge sa ceara folosirea substantei chimice pentru a ajuta corpul sa functioneze normal. Acest nivel de dependenta este considerat adictie.

Iata cateva experiente frecvente traite de adolescentii care fumeaza.

• Au incercat prima tigara in clasa a sasea sau a saptea
• Adesea nu se descurca bine la scoala
• Nu se simt integrati in mediul scolar
• Se izoleaza de alti elevi
• Nu pot avea performante sportive bune la intrecerile sportive
• Simt ca au sanse mici de a intra la facultate
• Simt ca au nevoie de un serviciu pentru a le sustine obiceiul fumatului
• Sunt cunoscuti in scoala pentru chiul
• Incep sa foloseasca alte substante ilegale
• Incep sa incerce alcoolul si alte droguri
• Simt presiune din partea familiei si a scolii si folosescc tutunul ca forma de relaxare
• Adolescentii fumatori se simt bine ascunzandu-se cand fumeaza

Fumatul si anturajul adolescentilor

Acestea au facut ca scoala sa fie mai distractiva pentru unii dintre adolescentii fumatori. Aceste tipuri de comportare atrag atentia, deoarece faptul ca se apuca de fumat este influentat de existenta unui prieten, mai ales prietenul cel mai bun, care fumeaza.

Factorii de risc nu ii impresioneaza deoarece tinerii cred ca sunt infailibili. Este foarte probabil ca amicii lor care fumeaza sau au o atitudine favorabila fumatului sa foloseasca si substante ilegale. Pe de alta parte, in cazul in care adolescentul dumneavoastra devine membru al unui grup pro-social, cum ar fi echipele sportive, de majorete, sau cluburile care sustin stilul de viata sanatos, probabilitatea ca adolescentul dumneavoastra sa se lase de fumat creste.

Numarul adolescentilor care fumeaza a scazut in SUA la circa 28% din anul 2001. Iata cateva motive:

a) Preturile tigarilor au crescut cu 70%
b) Scolile au facut eforturi de a lupta impotriva fumatului adolescentilor.
c) A crescut expunerea tinerilor la campaniile media locale si nationale.
d) Adevarul despre efectele nicotinei este scris pe pachetele de tigari.

Cand companiile producatoare de tigarete au pierdut procesele, lucru care a avut ca efect faptul ca au fost obligate sa plateasca reclamele anti-fumat, au ridicat pretul tigarilor. Tinerilor le este mai greu sa gaseasca metode de a fuma deoarece fumatorii platesc mai mult pe un pachet de tigari. De asemenea ei vad alti adolescenti vorbind in media si in anturajele din care fac parte, atragand celorlalti atentia – si schimbandu-le astfel atitudinea – asupra faptului ca fumatul nu este deloc cool si este foarte nesanatos.

Vremurile se schimba; ceea ce publicul si stiinta nu stiau acum douazeci de ani iese la iveala. Realitatea este ca tigarile pot provoca multe probleme de sanatate, ca emfizemul, tensiunea arteriala ridicata si diferite forme de cancer.

Vedem ca oamenii care nu fumeaza traiesc mai mult si sunt mai sanatosi, iar vechea idee ca fumatul te face cool si interesant e pe cale de disparitie. Acesta este adevarul despre tigari; sunt pline de substante chimice nocive, iar rezultatul final este ca sunt un drog periculos, ce poate dauna grav oamenilor.