Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Care sunt avantajele pilulei?
Principalele avantaje ale pilulei contraceptive, pe langa contraceptia in sine, sunt:
-inlatura de obicei durerile menstruale
-face ca menstruatia sa fie mai scurta ca durata
-pierderile de sange sunt mai mici
Aceste avantaje protejeaza si impotriva unei eventuale anemii. De asemenea, uneori pilula are efecte pozitive si in ceea ce priveste tratarea acneei, insa nu este un efect general valabil. Pilula poate fi utila si in cazul in care se doreste amanarea menstruatiei. Luarea a doua cutii una dupa alta, fara pauza de o saptamana va intarzia aparitia menstruatiei in momente nedorite. De asemenea, studiile arata ca administrarea pilulelor contraceptive scade riscul anumitor tipuri de cancer, insa exista si studii care vorbesc despre cresterea riscului de aparitie al altor tipuri.
Care sunt efectele secundare si cand apar ele?
Controversele aparute in legatura cu pilulele contraceptive sunt legate mai ales de efectele secundare pe care acestea le pot genera. Primele efecte secundare apar in primele luni de administrare a contraceptivelor si dispar ulterior. Printre acestea se numara: migrenele, starea de ameteala, tensiunea mamara, usoare cresteri in greutate, hemoragii usoare intre menstruatii. Aceste efecte secundare dispar de obicei dupa primele cateva luni de administrare a pilulelor. Daca nu dispar, o solutie este aceea de a schimba brandul de pilule folosit. Pentru a vedea lista completa a posibilelor efecte secundare, trebuie citit cu atentie prospectul.
Exista si efecte secundare de durata, mult mai severe. Se stie ca administrarea pilulelor este pusa in legatura cu aparitia trombozei, acest lucru fiind mai evident la femeile care iau pilule din asa-numita „a treia generatie”. Este bine de stiut insa ca tromboza este o boala la care femeile sunt in general mai predispuse, pe masura ce inainteaza in varsta, iar sarcina si pilulele sunt factori ce maresc riscul de tromboza. Statisticile europene arata ca riscul de tromboza in decursul unui an este de:
-1 la 5000 la femeile care nu sunt insarcinate si nici nu iau pilule contraceptive
-1 la 1700 la femeile care iau pilule traditionale
-1 la 1000 la femile care iau pilule din a treia generatie
Varicele sunt si ele adesea puse in legatura cu riscurile prezentate de pilule, insa daca ele sunt superficiale, in mod normal prezenta lor nu ar trebui sa impuna interzicerea pilulelor. Alti factori legati de tromboza si care ar trebui sa constituie un motiv pentru alegerea unei alte metode contraceptive, diferite de pilula, sunt: anomalii ereditare legate de coagulare (cum ar fi factorul Leiden), sindromul Hughes (sindromul APLS). Acestea sunt afectiuni care predispun deja la tromboza, prin urmare administrarea pilulei ar trebui evitata.
Printre efectele secundare severe se mai numara si problemele cardiace, care, din fericire sunt rare. Aceste efecte mai severe au mai mari sanse sa apara daca sunt implicati si alti factori precum:
-fumatul
-un istoric familial cu tromboza
-obezitatea
-prezenta diabetului
-hipertensiunea
-nivelul ridicat al colesterolului
-inflamatii anterioare ale venelor, de tipul flebitelor si tromboflebitelor
-imobilitatea temporara, mai ales dupa o operatie
Studiile arata ca riscurile sunt mai mari in primul an de administrare a pilulelor, dar si ca el creste odata cu inaintarea in varsta, fapt pentru care multe femei sunt sfatuite sa renunte la pilula contraceptiva dupa 35 de ani.
Cat de mult conteaza varsta?
Varsta conteaza foarte mult. Pilulele sunt foarte sigure mai ales pentru femeile tinere, cu varsta in jur de 20 de ani si pentru adolescente, daca nu exista factori perturbatori precum fumatul. Pentru femeile cu varste peste 35 de ani in schimb riscul de aparitie a trombozei este mult mai mare. De obicei, dupa aceasta varsta femeile renunta la pilule in favoarea altor metode contraceptive.
Care este legatura intre pilule si cancer?
Asa cum s-a mai subliniat anterior, exista diverse studii care fac legatura intre pilula si riscul de aparitie a cancerului, in sensul ca pilula reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, dar este posibil sa creasca riscul aparitiei altor tipuri. Actualmente se considera ca pilula reduce riscul de cancer ovarian, cancer uterin, cancer de intestine. In acelasi timp, se pare ca poate sa creasca riscul de cancer cervical, cancer al ficatului (o forma foarte rara), cancer mamar.
Care sunt factorii ce scad efectul contraceptiv al pilulei?
In mod normal, daca pilula este administrata corect, ea ar trebui sa aiba efectul garantat. Totusi, uneori acest efect este diminuat de urmatorii factori:
-uitarea administrarii unei pilule (mai ales spre finalul cutiei)
-prezenta diareei sau a starii de voma
-administrarea concomitenta a unor medicamente antiepileptice
-administrarea anumitor tipuri de antibiotice (nu toate antibioticele interfereaza cu pilula)
-administrarea anumitor medicamente pentru HIV
-administrarea concomitenta a pilulei de a doua zi ca masura de protectie in cazul in care a fost uitata administrarea unei pilule obisnuite
-administrarea unor remedii naturiste pentru diferite afectiuni (unele plante scad eficienta pilulei)
Ca masura de precautie, in cazul prezentei unei afectiuni ce necesita tratament medical, medicul trebuie informat in legatura cu faptul ca pacienta ia pilule contraceptive.
Ce se intampla daca uiti sa iei pilula la timp?
In primul rand, ai grija sa nu se intample asta! Desigur, este ceva ce se poate intampla oricui. Daca uiti sa iei o singura pilula din cutie, probabil ca este in regula, efectele nu se vor resimti. Ia-o cat de repede iti amintesti si ia-o pe urmatoarea la timp, chiar daca asta inseamna sa le iei pe amandoua simultan! Daca insa ai uitat sa iei mai multe pilule, atunci este riscant, mai ales daca esti la inceputul sau la finalul cutiei. Nu le mai lua pe cele uitate, ia pur si simplu in continuare pilulele conform schemei, insa foloseste si masuri de precautie suplimentare, pana la urmatoarea cutie. Cel mai bine este sa te adresezi unui specialist, care te va lamuri in ce moment poti sa consideri ca esti protejata din punct de vedere contraceptiv dupa cei ai uitat sa iei mai multe pilule.
Ce marca de pilule trebuie sa alegi?
Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare este foarte subiectiv. Chiar si medicii fac recomandari bazate mai mult pe popularitatea unui brand anume. Unele pilule au efecte secundare mai slabe la anumite persoane si mai inense in cazul altora. Studiile clare despre diversele marci de pilule contraceptive lipsesc, iar in afara de diferentele concrete intre pilulele traditionale si cele din a treia generatie, precum si de informatiile legate de factorii de risc, nu prea se cunosc informatii exacte despre cum variaza efectele de la un produs la altul, de la o persoana la alta.