PROIECT DE MODIFICARE A LEGII EDUCATIEI: CURSURI DE TIP INTERNSHIP PENTRU ELEVII DIN ANI TERMINALI
Legea Educatiei ar putea fi modificata din nou. Inca un proiect legislativ aflat in dezbatere publica propune modificari in invatamantul romanesc, iar prevederile ar urma sa ii ajute pe elevi sa se familiarizeze din timp si sa le fie mai usor sa intre in campul muncii.
Proiectul legislativ aflat in dezbatere pe site-ul Camerei Deputatilor propune cursuri de tip internship in companiile private pentru elevii aflati in ani terminali, prin intermediul ariei curriculare “consiliere si orientare”
Concret, proiectul prevede modificarea Legii educatiei nationale 1/2011 prin completarea literei b) a articolului 352 cu urmatoarea forma: “educatia cu privire la cariera, care se realizeaza in institutiile de invatamant prin intermediul ariei curriculare ‘consiliere si orientare’. Sunt oferite informatii despre piata muncii, se formeaza abilitati de a face alegeri privind educatia, formarea, munca si viata in general, oportunitati de a exprima diverse roluri din viata comunitatii sau din viata profesionala, instrumente pentru planificarea carierei, se intermediaza, prin semnarea de parteneriate, accesul la organisme private in cadrul carora elevul sau studentul sa poata testa si aprofunda prin practica, anumite cunostinte dobandite in cadrul institutional de scolarizare urmat pana la acel moment in vederea testarii unor optiuni pentru o anumita cariera viitoare”.
In expunerea de motive se precizeaza ca “articolul 352 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 defineste obiectivele care trebuie atinse in cadrul ariei curriculare ‘consiliere si orientare’”.
“Acest lucru se intampla insa fara a avea o tangenta nemijlocita cu situatia de pe piata muncii: ce tip de abilitati trebuie dezvoltate pentru domeniul respectiv, ce cerinte pot avea angajatorii, care sunt principalele puncte forte si puncte vulnerabile ale celor ce se pregatesc sa intre pe piata muncii. Tinerii se lovesc adesea de aceste lucruri in mod direct odata cu angajarea, insa e de preferat ca elevul sau studentul sa fie pregatit dinainte in cadrul scolar. Acest lucru se poate face in cadrul ariei curriculare ‘consiliere si orientare’ prin adaugarea rolului si atributului specific de intermediere a contactului cu organisme private alaturi de componentele deja mentionate in textul legislativ, respectiv cele de informare si formarea abilitatii de a lua decizii. (…) Acest lucru se poate realiza in cazul elevilor in ani terminali prin sesiuni scurte de tipul internship pe o perioada determinata”, sustine initiatorul in expunerea de motive la proiectul de lege.
Initiatorul proiectului, deputatul PSD Andrei Sava, subliniaza ca “aceste organisme private pot fi cooptate, ca urmare a semnarii unor parteneriate, in organizarea unor cursuri in unitatile de invatamant, cursuri care pot fi incluse in curricula, la decizia scolii”.