Privește:  / Protectia mediului / Ziua Pământului 2016: de ce este astăzi o Zi a Pământului specială

Ziua Pământului 2016: de ce este astăzi o Zi a Pământului specială

Earth-Day-Beautiful-Text-Picture

Ziua Pământului nu este Ora Pământului, aşa că nu trebuie să stingeţi lumina, dar o puteţi face dacă vreţi să ajutaţi mediul înconjurător.

De Ziua Pământului din acest an, o mare de oameni de pe întreg mapamondul se reuneşte pentru a milita pentru protejarea mediului înconjurător.

Această zi specială, sărbătorită încă din 1970, este în 2016 mai importantă ca oricând, astăzi fiind semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Sărbătorită în fiecare an pe data de 22 aprilie, Ziua Pământului are ca obiectiv încurajarea tuturor oamenilor să protejeze mai mult mediul înconjurător. Aceasta ar putea însemna creşterea cantităţilor de deşeuri reciclabile, voluntariatul pentru un proiect verde local sau instalarea de panouri solare acasă.

Ziua Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în America, în 1970, şi a reprezentat începutul mişcărilor moderne dedicate mediului înconjurător. În anul 1990, evenimentul a luat amploare, ajungând să aibă loc la nivel global şi fiind sărbătorit de 200 de milioane de oameni din 141 de ţări. După mai bine de două decenii, potrivit cotidianului britanic The Mirror, cel puţin 192 de ţări sărbătoresc Ziua Pământului în fiecare an, inclusiv Marea Britanie, Canda, Ucraina, Spania şi Filipine.

Un număr record de ţări semnează astăzi istoricul Acord de la Paris privind schimbările climatice. Astăzi este programată ceremonia de semnare a acestui acord, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York, de către Statele Unite, China şi alte aproximativ 130 de ţări, potrivit publicaţiei The Mirror. Acordul, adoptat în capitala Franţei în luna decembrie a anului trecut, va fi deschis spre semnare pe o perioadă de un an, începând cu ziua de astăzi.

Potrivit Comisiei Europene, acordul „stabileşte un plan de acţiune la nivel global care să mobilizeze lumea să evite schimbarea climatic periculoasă prin limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius”. Acordul este programat să intre în vigoare în anul 2020.

În anul 2009, ONU a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.