TOP 5. GREȘELI VESTIMENTARE PE CARE SĂ NU LE FACI IARNA, LA MUNTE
Să fii uscat și îmbrăcat confortabil pentru condiții vitrege, pe timp de iarnă, nu e tocmai dificil, dacă știi câteva reguli de bază cu privire la echipamentul necesar. Fie că faci drumeții sau schiezi, trebuie să eviți câteva greșeli care îți pot pune sănătatea în pericol, mai ales atunci când vremea e capricioasă.
Sezonul rece se apropie cu pași repezi. Dacă ai deja tot ce îți trebuie pentru a te bucura de aventurile de iarnă fără să suferi de frig sau umezeală, atunci înseamnă că ți-ai ales cu atenție echipamentul de munte și că „secretele” lui ți s-au dezvăluit. Dacă, însă, te pregătești de cumpărături, atunci ar trebui să ții cont de câteva reguli, pentru a te asigura că nu cheltuiești banii aiurea. Pentru că, da, un echipament bun costă, dar își merită fiecare bănuț, pentru că îți asigură sănătatea și fericirea pe creste. Și rezistă cu anii.
1. Modă înainte de caracteristici
Culori luminoase, modele interesante, stil numai bun de purtat la o ieșire în oraș – toate acestea sunt caracteristici pe care s-ar putea să le urmărești atunci când îți cumperi haine, însă când vine vorba de echipament de iarnă, te induc adeseori în eroare. Nu e nimic în neregulă în a arăta bine, însă este important să îți amintești că funcțiile primare ale hainelor de munte sunt: a ține de cald, a elimina umezeala sau a o evita (acolo unde e cazul), a proteja de vânt.
Încearcă, atunci când îți alegi cele trei straturi de îmbrăcăminte pentru sezonul rece (de bază, intermediar și exterior), să le alegi în așa fel încât să te simți confortabil. Spre exemplu, evită pe cât posibil fermoarele la stratul de bază și la cel intermediar. Nu de alta, dar gândește-te cum te vei simți în zona gâtului dacă fiecare strat are fermoar. Nu e prea confortabil, nu? Mai ales când vrei să te miști. Totodată, croială este foarte importantă. Stratul de bază trebuie să fie mulat, pentru a-ți permite să îmbraci cu ușurință celelalte straturi. Apoi, stratul intermediar trebuie să îți încapă pe sub geacă/pantalonii de schi, fără a-ți constrânge în niciun fel mișcările.
2. Problema straturilor
Acum trebuie să înțelegi care e schepsis-ul celor trei straturi. Stratul de bază este cel care vine direct pe piele și care trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Mai exact, trebuie să fie confecționat dintr-un material care elimină cu ușurință transpirația. În acest sens, fibrele sintetice sunt de preferat, pentru că bumbacul absoarbe umezeala și se usucă greu. Peste acest strat vine cel intermediar, cu rol de menținere a căldurii. Aici, poți opta pentru un pulover din lână sau pentru un polar. Varianta a doua este mai ieftină și se întreține mai ușor. La final, ai nevoie de o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt. Toate cele trei straturi se găsesc în variante diversificate ca material și grosime. Nu uita că nici pantalonii de munte nu trebuie să fie luați direct pe piele, oricât de bine crezi că o să-ți fie și cu ei. Există, de asemenea, și un strat de bază pentru zona inferioară a corpului, care respectă aceleași caracteristici (elimină transpirația și se usucă repede). Peste acest strat poți lua, într-adevăr, pantaloni impermeabili și căptușiți cu un material călduros.
Alegerea hainelor trebuie, însă, să fie făcută în funcție de activitățile pe care vrei să le faci echipat cu ele, precum și de temperaturile pe care crezi că le vei întâmpina. Poți, desigur, să îți cumperi tot ce dorești, dar când le porți, alege-le în funcție de vreme. Poți calcula temperaturile cam așa: la 0° C: strat de bază+ tricou + geacă; la -5° C: strat de bază + pulover/polar + geacă; la -10°C: strat de bază + tricou + pulover/polar + geacă.
De menționat că mai gros nu înseamnă neapărat mai bun, pentru că, potrivit Sierra Trading Post, prima greșeală pe care o fac pasionații de aventuri în natură e că poartă prea multe straturi de haine. Desigur, când te pregătești de drumeție te gândești că e mai bine să îți fie cald, decât frig. Corect, însă nu uita că de îndată ce vei începe să te miști, te vei încălzi și vei transpira, iar hainele umede nu sunt deloc confortabile și poți da în hipotermie.
Ce e de făcut? Fie renunți în avans la un strat de haine, știind că te vei încălzi de îndată ce te vei mișca, fie renunți la un strat de haine pe parcurs, când simți că te încălzești. Atenție! Nu aștepta până te trec toate apele și ai timp de un popas – s-ar putea să fie prea târziu.
3. Picioare reci și ude
Poți să fii îmbrăcat cât se poate de bine și tot să îți fie frig, dacă picioarele tale sunt reci sau, mai rău, ude. Dacă acum îți cumperi bocanci, te sfătuim să fii cât se poate de selectiv și pretențios. Câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere: tăietura (la bocancii de iarnă, tăietura este înaltă, pentru a proteja glezna și a oferi stabilitate), materialul (deși pielea este mai scumpă decât materialele sintetice, prețul își are justificare în rezistența în timp), membranele de impermeabilizare (cresc respirabilitatea piciorului și asigură protecție mai bună împotriva umezelii), talpa (trebuie să asigure stabilitate, aderență și să amortizeze șocurile), lungimea (se alege după probare cu șosete de iarnă, iar, de preferat, să fie cu un deget mai mare decât măsura pe care o porți, pentru că, la efort, picioarele se umflă), lățimea (picioarele au lățimi diferite, de aceea, dacă probezi un bocanc și simți că e strâmt la degete, atunci trebuie să îți dai seama că nu ți se potrivește și trebuie să cauți ceva mai lat).
4. Uitarea accesoriilor necesare
Echipamentul de munte nu înseamnă numai lucrurile menționate anterior. Uneori, diferența dintre „mi-e bine” și „mi-e foarte bine” e dată de câteva accesorii pe care s-ar putea să le uiți, gândindu-te că sunt neimportante: căciula, fularul, mănușile. În fapt, prin descoperirea capului, a mâinilor sau a gâtului, se pierde o mare cantitate de căldură.
În ceea ce privește mănușile, alege o pereche care să te ferească atât de umezeală, cât și de frig, fără a fi prea groase, pentru a-ți permite să controlezi bețele de trekking sau pe cele de schi. În ceea ce privește protecția capului, o căciulă din fleece (același material din care se fabrică polarul) oferă protecție termică ridicată, este ușoară și se usucă foarte repede. Poți miza, de asemenea, și pe căciuli din lână. Iar dacă te gândești la un accesoriu multifuncțional, atunci îți poți cumpăra un buff, care poate fi folosit într-o sumedenie de moduri, dintre care menționăm: bandană, fes, eșarfă sau protecție pentru față.
Totodată, dacă îți plac drumețiile prin zăpadă mare, atunci ai nevoie și de parazăpezi, foarte bune pentru protejarea de umezeală și vânt. Aceste protecții pentru tibie sunt concepute ca o prelungire a bocancilor, cu scopul de a împiedica pătrunderea zăpezii, noroiului sau pietrelor în interiorul încălțămintei.
5. Graba alungă ajustarea
Temperatura corpului mai poate fi reglată și din mici „trucuri”. De exemplu, dacă îți e prea cald, poți renunța la mănuși, la căciulă, la buff, te poți descheia puțin la geacă, poți desface fermoarele pentru ventilație sau îți poți sufleca mânecile. Deși pare puțin, aceste detalii pot fi de real ajutor în sezonul alb, pentru că te răcoresc treptat și în doze mici, dar suficiente, fără a fi nevoie să te oprești, ca să dai jos un strat de haine. „Ajustarea” temperaturii prin renunțarea la accesorii poate fi cheia marilor succese, dar pentru aceasta trebuie să îți cunoști, pe de o parte, echipamentul, iar pe de altă parte, reacțiile organismului la frig/cald.
O altă metodă pentru a-ți ajusta cu ușurință temperatura e să nu începi activitățile prea brusc, pentru că nici cele mai bune materiale nu pot face față la transpirația acumulată în decurs de câteva minute. Vei sta apoi ud și nefericit.