Privește:  / Moda/Mod de viata / Cum să ne alimentăm iarna

Cum să ne alimentăm iarna

mananca_sanatos_iarna_asta

Iarna este un sezon special, atât din punct de vedere al sărbătorilor de care ne bucurăm în această perioadă, cât şi din cel al organismului nostru. Frigul de afară şi zilele mai scurte ne fac să stăm mult mai mult în casă decât în restul anului, acest lucru ducând deseori la sedentarism şi la lipsa activităţilor fizice. Tocmai acesta este motivul pentru care pe timpul sezonului rece trebuie să avem o dietă diferită decât cea din zilele mai calde (dacă vrem să rămânem sănătoşi).

12 de sfaturi pentru o alimentaţie corectă iarna

1. Nu serviţi o masă copioasă dacă în ziua respectivă nu aţi mâncat nimic până atunci. Acest lucru se întâmplă des în perioada sărbătorilor, când pe masă sunt atâtea bucate apetisante. Mâncaţi înainte un ou fiert tare sau câteva nuci pentru a reduce pofta de mâncare. În plus, mâncaţi moderat, de preferinţă câte puţin din fiecare fel, dar evitaţi grăsimile şi proteinele animale (chiar dacă toba şi cârnaţii vă fac cu ochiul) deoarece acestea obosesc organismul şi fac digestia grea.

2. Pentru că de sărbători românii mănâncă de obicei mult este recomandat să mestecăm mâncarea cât mai mult timp pentru a uşura activitatea stomacului. Nu mâncaţi mult deodată, ci alegeţi mese mai reduse la 3-4 ore. Când vi se face foame puteţi gusta câteva alune sau seminţe de floarea-soarelui. De asemenea serviţi multe vegetale crude (de exemplu morcov, ardei, gogoşari) care conţin fibre şi care ajută digestia. În plus acestea dau rapid senzaţia de saţietate.

3. După o masă copioasă sângele este dirijat către tubul digestiv pentru a ajuta digestia. Din această cauză organismul se va simţi obosit şi veţi avea stări de somnolenţă. Se recomandă de aceea să faceţi o plimbare după masă şi apoi, înainte de culcare, să beţi un ceai verde cu o felie de lămâie, acesta ajutându-vă ca laxativ şi diuretic la eliminarea toxinelor. Puteţi alege de asemenea şi ceaiurile de sunătoare, păpădie sau muşeţel.

4. Mâncaţi bine la micul dejun, iar înainte de masă beţi un pahar de apă călduţă cu lămâie, care vă va încălzi organismul şi vă va dezmorţi. Consumaţi cereale integrale şi lapte smântânit. Acestea vor suplini necesarul de calciu fără a creşte aportul de grăsimi şi vor furniza cantitatea optimă de fibre. Puteţi alege şi salatele de vinete sau zacuscă cu pâine integrală. Beţi şi sucuri de legume şi fructe. Pentru aceasta alegeţi morcovii, ţelina, păstârnacul, merele, perele, prunele şi gutuile.

5. Beţi multe lichide, cu toate că iarna senzaţia de sete este mult scăzută faţă de vara. Lichidele ajută digestia. Evitaţi însă băuturile carbogazoase deoarece, chiar dacă nu conţin zahăr, conţin înulcitori care cresc pofta de mâncare (mai ales de dulciuri). Mâncaţi supe (însă nu din acelea din comerţ la plic fiindcă sunt ticsite de E-uri). Supele sunt bune şi fiindcă mai taie din apetit şi astfel veţi mânca mai puţin la felul doi.

6. Nu amestecaţi alimentele din clase diferite la aceeaşi masă (vezi şi articolul “Asocierea alimentelor” din numărul 2 al revistei noastre, pagina 32). De exemplu nu asociaţi carnea cu cartofii sau alte alimente bogate în carbohidraţi. Încercaţi mai bine o friptură de pui cu legume. Este mai bună şi mai sănătoasă (cu toate că porcul domină în felurile de mâncare de sărbători).

7. Mâncaţi mai mult în prima jumătate a zilei pentru ca organismul să aibă timp să ardă caloriile până seara. Dacă mâncaţi mult după-masă şi seara caloriile şi mai ales grăsimile se vor depune.

8. Mâncaţi multe fructe.

- Bananele conţin vitaminele B6 şi C, fibre şi potasiu. Cu ajutorul lor se poate prepara un desert delicios stropind banana cu zeamă de portocală şi punând-o pe grătar.

- Portocalele roşii, grapefrutul şi pomelo conţin vitamina C, fibre şi folaţi.

- Kiwi conţine vitamina C şi fibre. Se poate mânca fructul ca atare sau se poate stropi carnea din friptură cu suc de kiwi înainte de a o găti.

- Rodiile conţin vitamina C şi fier. Pe lângă consumul fructului, de la rodii e mai poate folosi şi zeama pentru a da gust băuturilor şi cremelor.

- Strugurii şi curmalele conţin vitamina C. Se pot adăuga şi la salate. Strugurii se pot servi şi cu brânză sau alune.

- Mandarinele conţin vitamina C, fibre şi folaţi. Sunt excelente în combinaţie cu carnea de pasăre.

- Migdalele sunt bogate în substanţe nutritive care ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge, reduc rapid senzaţia de foame şi ajută la scăderea în greutate. Ele sunt fructele perfecte pentru o gustare de după-amiază.

9. Evitaţi mâncărurile semipreparate deoarece sunt pline de aditivi, conservanţi şi alte chimicale şi pe deasupra mai conţin şi multă sare, ceea ce creşte riscul de hipertensiune.

10. Mâncaţi alimente sărace în lipide şi colesterol, dar bogate în glucide. Alegeţi produsele de panificaţie, cartofii, pastele făinoase şi produsele din făină integrală. Mai puteţi folosi orezul, cartofii, varza, conopida, vinetele, ardeii, fasolea, loboda, spanacul, rădăcinoasele, leuşteanul, pătrunjelul sau mărarul.

11. În această perioadă este bine să reduceţi pe cât posibil consumul brânzeturilor grase şi a smântânii cu peste 30% grăsime, a cărnii de porc, a cărnii grase de vită şi găină, cât şi a mezelurilor grase.

12. Atenţie şi la colesterol! Creşterea lui poate fi evitată prin consumul ponderat de carne, de alte alimente grase şi de gălbenuş de ou. Acesta din urmă, deşi este bogat în vitamine şi minerale, are un conţinut ridicat în grăsimi saturate.