Privește:  / Bani de buzunar / Invata copilul sa pretuiasca banii

Invata copilul sa pretuiasca banii

letöltés (4)

Pentru multe familii, discutia despre bani este un tabu. Adultii ii castiga, copiii ii cer – punct. Cu toate acestea expertii in finante cad de acord ca intelegerea banilor, creditului si societatii de consum sunt necesare pentru construirea unei responsabilitati financiare in cei mici.

Cum ii poti invata pe copii despre bani? Ce fel de mesaj ar trebui sa le transmiti?

Pentru copiii foarte mici poti incepe prin a explica diferenta dintre nevoi si dorinte, de unde vin banii, cum arata si cum se obtin prin munca. Explica-le ca toata lumea are ceva de munca (munca unui copil este sa invete, sa se joace si sa isi ajute familia asa cum poate). Pe masura ce creste poti sa incepi sa-i explici despre carti de credit sau de debit, despre dobanzi si asa mai departe. Copiii pot invata elementele de baza pana la varsta de sapte ani. Tine minte ca o educatie financiara solida este una dintre cele mai bune resurse pe care i le poti oferi unui copil – ii va fi de ajutor pentru tot restul vietii.

Etica prin generozitate

O parte din aceasta cultura financiara inseamna a-i invata pe cei mici ca, in calitate de membru al comunitatii si persoana responsabila, au datoria de a-i ajuta pe alti oameni, in afara de ei si familia lor. Asta inseamna a fi generos.

Ii poti ajuta pe copii sa dezvolte un simt al raspunderii sociale atfel:

* Fii un exemplu! Unele familii cotizeaza in fondul bisericii, altele pun deoparte in fiecare an o anumita suma de bani pentru a sprijini diferite organizatii.

* Sprijinul tau nu se contorizeaza numai in bani, ci si in servicii! Doneaza o parte din timpul tau si forta ta de munca unei cauze meritorii, si ai grija ca cei mici sa afle despre asta sau sa fie prezenti. Vor invata despre cum pot participa la imbunatatirea lumii din jurul lor.

* Implica-te in voluntariat! Oamenii participa la strangeri de fonduri pe perioada sarbatorilor, insa nu uita si de restul anului! Caminele au nevoie de fonduri si in martie.

* Accentueaza nevoia participarii individuale. Nu este de ajuns ca familia sa daruiasca, trebuie ca fiecare individ in parte sa participe.
* Doneaza. Copiii isi pot darui hainele vechi, jucariile, o parte din timp sau o parte din alocatia lor.