Privește:  / Stiri / Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 matematică. Problemele primite de elevi la Bac 2015 şi rezolvările pentru profilurile mate-info, ştiinţele naturii şi tehnologic

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 matematică. Problemele primite de elevi la Bac 2015 şi rezolvările pentru profilurile mate-info, ştiinţele naturii şi tehnologic

matek

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 matematică. Elevii de clasa a XII-a au continuat miercuri, 1 iulie, examenul de Bac 2015 cu proba scrisă de matematică.

Subiecte şi barem Bacalaureat 2015 matematică. Examenul de Bac 2015 a continuat miercuri, 1 iulie, cu proba scrisă obligatorie a profilului urmat de elevi la liceu. Astfel, elevii au putut susţine examen la Matematică sau Istorie. Cei care au susţinut proba scrisă obligatorie a profilului la matematică au primit subiecte diferenţiat după cum urmează: Matematică-Informatică,PedagogicŞtiinţele Naturii şi Tehnologic.

Metodologia de organizare a examenului arată că la proba scrisă la disciplina matematică sunt evaluate competenţele dezvoltate pe parcursul învăţământului liceal, în conformitate cu programele şcolare pentru clasele a IX-a – a XII-a, în vigoare pentru absolvenţii promoţiei 2015. Subiectele date la Matematică vor evalua ceea ce au învăţat elevii în cei patru ani de liceu, dar şi cât de bine cunosc programa pentru examenul de bacalaureat.

La Matematică, elevii primesc trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii. Pentru toate cele trei subiecte elevii vor fi punctaţi pentru capaitatea lor de rezolvare a problemelor date. Candidatul este punctat şi dacă rezolvă parţial fiecare cerinţă. Baremul publicat de Edu.ro arată că se punctează corespunzător oricare altă metodă de rezolvare corectă a problemei.

Baremele se publică după ora 15:00

Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, în fiecare zi de examen, începând cu ora 15:00, subiectele şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2015.  Ministerul Educaţiei a publicat pe Edu.ro modele de subiecte pentru fiecare profil în parte.

Până acum elevii au susţinut probele de competenţe la limba română, la informatică şi la o limbă străină învăţată în liceu. La proba proba de evaluare a competenţelor orale la limba română, din totalul elevilor evaluaţi (142.266), 98.631 de candidaţi (69,33%) au obţinut certificatul de utilizator experimentat (cu 2,21% peste nivelul înregistrat în 2014), 31.172 de elevi (21,91%) au obţinut certificatul de utilizator avansat (în creştere cu 0,38% faţă de aceeaşi sesiune a anului 2014), iar 12.463 de elevi (8,76%) au primit certificatul de utilizator mediu, procent inferior celui de anul trecut (9,16%), arată centralizarea trimisă de Ministerul Educaţiei.

Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 145.073 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care s-au prezentat 142.276 de candidaţi. 2.798 de elevi au absentat, iar 9 au fost eliminaţi întrucât au recurs la tentative de fraudă.

Pentru susţinerea probei B (evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă) s-au înscris 7.443 de candidaţi. Dintre aceştia, au fost evaluaţi 7.335 de candidaţi, care au obţinut următoarele rezultate: utilizator mediu – 155 de elevi (2,11%), utilizator avansat – 1.014 elevi (13,82 %), utilizator experimentat – 6.166 de elevi (84,07%). 108 candidaţi nu s-au prezentat. În ansamblu, procentele înregistrate în acest an sunt uşor superioare celor din 2014.

Pentru proba de competenţe digitale s-au prezentat 128.875 de candidaţi dintr-un total de 132.166 candidaţi înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

Din totalul absolvenţilor evaluaţi (128.873), 32.663 (25,36%) de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 38.585 (29,94 %) – certificatul de utilizator avansat, 41.175 (31,95%) – certificatul de utilizator mediu şi 15.721 (12,19%) – certitficatul de utilizator începător. Nu au primit calificativ 729 (0,56%) de candidaţi, iar 3.291 nu s-au prezentat.

Ce criterii trebuie să îndeplinească subiectele de la Bac 2015

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de Ministerul Educaţiei;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conţinutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compeţentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Baremele de evaluare şi de notare la Bacalaureat 2015 se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

Metodologie

Examenul de Bacalaureat 2015 de luni începe la ora 9:00 şi se va termina la ora 12:00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele.

Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii  nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen.

Filiera tehnologică are cea mai mică rată de promovare

În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia pentru 2014 a arătat că cele mai bune rezultate s-au înregistrat la filiera teoretică, unde procentul a tins spre 90 pentru generaţia de absolvenţi ai anului 2014. Cumulată cu situaţia absolvenţilor din promoţiile anterioare, a generat o rată de promovare apropiată de 80%.

Şi la filiera vocaţională, situaţia absolvenţilor din generaţia 2014 indica un procent foarte ridicat, care tinde spre 80, în timp ce situaţia cumulată a menţinut procentul la peste 70. La filiera tehnologică, absolvenţii din anul 2014 au obţinut aproape 50%, în timp ce situaţia cumulată a produs un rezultat sub 45%.

Pe filiere, ratele de promovare au fost: filiera teoretică – 85,18% (absolvenţi 2014), 32,29% (absolvenţi promoţiile anterioare), 79,63% (rezultat final cumulat); filiera vocaţională – 77,89% (absolvenţi 2014), 42,45% (absolvenţi promoţiile anterioare), 73,06% (rezultat final cumulat); filiera tehnologică – 48,35% (absolvenţi 2014), 28,53% (absolvenţi promoţiile anterioare), 41,76% (rezultat final cumulat).

Sesiunea de toamnă

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2015 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 13 până în 17 iulie. În 17-18 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, cât şi cea la limba maternă, în 18-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 20-21 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 24 august vor începe probele scrise ale sesiunii de toamnă, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 25 august de limba şi literatura maternă, 26 august – proba obligatorie a profilului şi 28 august – proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 1-2 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.