Privește:  / Scoala / Scoala fara orar, teste sau note, in care elevii conduc totul. Ce sanse are un asemenea sistem sa fie aprobat in Romania

Scoala fara orar, teste sau note, in care elevii conduc totul. Ce sanse are un asemenea sistem sa fie aprobat in Romania

tumblr_nduts6eSIG1r62zwpo3_1280

O scoala fara clase, orar, teste sau note, in care elevii sunt egalii profesorilor si conduc totul. Pare o utopie, nu-i asa?

 

Este un sistem scolar care functioneaza cu succes de multi ani in peste 30 de tari din lume si a inceput sa castige teren si la noi.

Totusi, mai e cale lunga pana cand autoritatile si parintii ii vor lasa pe copii sa poarte integral responsabilitatea invatarii. Asa numitele scoli democratice se bazeaza pe creativitatea si curiozitatea naturala a copiilor. Practic, elevii aleg ce vor sa invete, formeaza grupurile de lucru si isi stabilesc obiectivele. Exista si reguli, insa toate sunt propuse si votate tot de elevi.

“Unul de 7 ani m-a invatat portugheza, dar doar o lectie, a mai fost unul de 8 ani care ne-a invatat ruseste timp de doua luni”, spune un elev din Sodbury.

“Invatarea se intampla cu totul altfel, nu mai e: Hai invata, hai ca trebuie, hai ca ai examen. E decizia lor, invata pentru ca vor sa se duca la facultate”, spune Andreia Piticas, initiatoarea scolii democratice.

Andreia a fost profesoara de matematica in Romania, iar curiozitatea a impins-o sa incerce si altceva. De cativa ani, lucreaza la o scoala democratica din Germania si e surprinsa de seriozitatea cu care copiii se organizeaza singuri. La fel se intampla si in Anglia.

“Sedinta este un grup, o intalnire a tuturor din scoala unde toata lumea poate sa-si exprime parerea. Vorbim despre ce e bine si ce nu”, spune un elev.

Lectiile nu sunt obligatorii la nicio materie, insa elevii sunt mereu pregatiti si plini de informatii.

“Toata lumea citeste, dar nu stiu cum, chiar nu am nici o idee, dar nu stiu pe nimeni care sa nu stie”, spune un profesor.

“Eu am invatat de pe internet, pentru ca intram pe diferite site-uri si nu puteam citi si lumea imi trimitea texte pe care nu le intelegeam si tot incercand asa am invatat sa citesc”, marturiseste o eleva.

Si in Romania au aparut mici grupuri de initiativa.

Mama: “Copilul nostru ne-a aratat ca nu e conformist si ca nu se adapteaza la orice regula fara sa puna intrebari si nu se incadreaza in sistemul actual si vrea ceva ce sa-i ofere mai multa libertate.”

Initiatorii studiaza impreuna cu ministerul Educatiei posibilitatea extinderii acestei forme de studii si la noi. Ei spera sa obtina o aprobare, asa cum s-a intamplat si in alte tari.