Sa ne cunoastem tara: Targu Mures
Targu Mures este un oras care pastreaza inca aerul medieval, datorita cladirilor sale, adevarate bijuterii arhitecturale. Este un oras mic, de provincie, dar istoria sa este atat de impunatoare, incat te simti oarecum rusinat daca nu-i acorzi o zi din viata ta. Daca vrei sa-ti petreci un week-end inTargu Mures si vii de departe (cum ar fi din Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Constanta), ar trebui sa tii cont ca pana aici vei „pierde” o zi doar pe drum – asa ca va trebui sa-ti aranjezi lucrurile astfel incat sa ai libera o zi intreaga doar pentru plimbarea in oras.
Ce poti sa vizitezi intr-o zi? Nu mai trebuie sa amintim de Piata Trandafirilor (mentionata in absolut toate ghidurile de oras), pentru ca oricum vei trece pe langa ea sau chiar prin ea in drumul tau spre cele mai frumoase obiective turistice.
Cetatea Medievala si Biserica Reformata
Te invitam insa sa vizitezi Cetatea Medievala, pe care o vei gasi usor, pentru ca se afla chiar la iesirea din Piata Trandafirilor, spre Reghin. Este o veche fortificatie de secol XVII (povestea ei a inceput pe la 1250, insa fortareata a fost distrusa in 1601), cu sapte bastioane denumite in functie de bresle, cum ar fi: Tabacari, Macelari, Dogari sau Blanari. Odata cu ocuparea Transilvaniei de catre austrieci, constructiile din interior au fost demolate. S-a pastrat insa „Turnul Mic” (pe latura din strada Avram Iancu) si Biserica Reformata (strada Avram Iancu nr. 2), intacta si in ziua de azi.
Fiind cea mai veche cladire din oras, Biserica Reformata din cetate ramane un simbol. Desi constructia sa a inceput in secolul XIV de catre ordinul franciscan din Targu Mures, lucrarile au durat aproape un secol, biserica fiind finalizata abia in 1490.
In prezent, in incinta cetatii au loc targuri si festivaluri pe tot parcursul anului, iar in perioada Sarbatorilor de iarna, intre 15 decembrie si 15 ianuarie, Cetatea Medievala devine „Oraselul copiilor” – in care este amenajat un parc de distractii si un patinoar artificial.
Adresa: Bulevardul Cetatii, Targu Mures. Portile cetatii sunt deschise tot timpul.
Scara Rákóczi
Lasa deoparte istoria medievala si urca putin spre cea apropiata de zilele noastre. Scara Rákóczi este un obiectiv turistic mai putin obisnuit, care se incadreaza insa in curentul actual al reintoarcerii la origini (arta urbana). Cele 70 de trepte care fac legatura intre strada Revolutiei si parcul Cetatii Medievale au fost amenajate in 1902 de catre mesterul Sóos Pál. Numele scarii a fost dat in memoria lui Francisc Rákóczi al II-lea, cel care a condus revolutia maghiarilor impotriva stapanirii austriece din Transilvania (sec. XVIII). Recent, Scara Rákóczi a fost pictata cu un model digital de tip street-art, astfel ca obiectivul turistic si-a atins adevaratul scop: acela de a atrage cat mai multi turisti.
Casa Bányai (Palatul Baroc)
Nu trebuie sa ratezi nici Casa Bányai (Palatul Baroc), o cladire reprezentativa pentru arhitectura Belle Epoque din Targu Mures. Casa a fost construita in perioada 1904 – 1907 de catre Bányai Béla, cu ornamente bogate, dupa schitele lui Nagy Gyözö.
Adresa: Piata Trandafirilor nr. 12, Targu Mures.
Palatul Culturii
Ei, cu siguranta, atunci cand ai ajuns in centrul orasului Targu Mures privirea ti-a fost atrasa de o cladire impunatoare, al carei acoperis este decorat cu mozaicuri viu colorate. Este Palatul Culturii, care a aniversat anul trecut 100 de ani de existenta. Cladirea a fost ridicata in doar doi ani – o performanta nu doar pentru acele vremuri, ci chiar pentru zilele noastre –, in perioada 1911 – 1913, din initiativa primarului de atunci al orasului targu Mures, Bernády György.
Proiectul initial prevedea doua etaje, insa ulterior a fost construit si al treilea, la initiativa aceluiasi primar. Evident, costurile au fost depasite cu 100% – costul final a fost de 2,5 milioane de coroane de aur, ceea ce a dus la cresterea impozitelor locale cu 200%. In 1926, cand a platit ultima rata la bancile care creditasera proiectul (prin foaie de varsamant), primarul a ridicat mainile in aer si a multumit Cerului ca a apucat sa traiasca acea zi memorabila.
Este una dintre cele mai reprezentative cladiri, construita in stilul scolii lechneriene. Ca si acoperisul din majolica de Zsolna, mozaicul monumental si basoreliefurile care domina frontispiciul cladirii, frescele si vitraliile de la exterior completeaza admirabil frumusetea exterioara a cladirii. La interior puteti admira holul impresionant (lung de 45 m) realizat din marmura de Carrara si cele doua oglinzi venetiene care-l delimiteaza. Sala oglinzilor este adevarata „perla” a Palatului Culturii, datorita tripticului de oglinzi venetiene.