Privește:  / Calatorie / Să ne cunoaștem țara: Paradisul trandafirilor din Mândruloc

Să ne cunoaștem țara: Paradisul trandafirilor din Mândruloc

eutopia-gardens

Grădina rozariu are peste 3.000 de soiuri de trandafiri, unele create de pasionaţi din Transilvania şi din Banat.

Trandafirii sunt cele mai iubite flori, însă puţini sunt specialiştii în acest domeniu. Lângă Arad există un rozariu, care găzduieşte aproape 3.000 de soiuri de trandafiri, aduse din toate colţurile lumii. De la trandafirii parfumaţi, până la cei mai puţini mirositori, dar care au un aspect deosebit, culori vii sau pale, toţi pot fi admiraţi în rozariul de la Mândruloc, care este cel mai mare din România. Porţile parcului sunt deschise vizitatorilor, care vin şi admiră soiuri rare de flori, despre care au citit doar în revistele de specialitate.

Trandafirii europeni sunt cei mai buni

Mihaela Buzatu a cumpărat terenul de la Mândruloc pentru a-şi amenaja o grădină. Avea o firmă de comerţ on-line cu flori şi mereu îi rămâneau câteva bucăţi. A început să le planteze în grădina de la Mândruloc, până când a constatat că a început să-şi creeze propriul parc. A vizitat parcuri mari din Europa, s-a documentat despre specii de flori şi aşa a creat rozariul de la Mândruloc, care în timp a devenit cel mai mare din România. A gândit fiecare alee, într-un tot unitar. “La început a fost mai greu, pentru că trandafirii din soiuri rare nu îi cumperi de la piaţă. Dar, cu multă răbdare, dar mai ales cu multă muncă, rozariul a ajuns la peste 2.000 de specii, aduse din toată Europa, din Franţa, Belgia, Olanda, Anglia”, spune proprietare rozariului. Au fost aduşi trandafiri din Europa, deoarece europenii sunt consideraţi cei mai mari creatori în acest domeniu. A încercat înlocuirea speciilor cu performanţe mai scăzute cu cele de înaltă performanţă pentru că iubitorii rozelor doresc flori deosebite.

„Trandafirul Shakespeare”, trandafir romantic

În parc, florile de toate culorile încântă privirea. Alei cu bolţi de trandafiri, trandafiri agăţători, tufe. Vizitatorul nu poate să treacă fără să viziteze aleile cu trandafiri englezeşti, trandafiri romantici care au un aspect deosebit, iar mirosul lor aminteşte de trandafirul clasic. „Trandafirul Shakespeare”, cu flori roşii, este foarte căutat. Este un soi ferit de boli. O altă specie deosebită este trandafirul tip tufă. Nu trebuie stropiţi, iar dacă sunt tunşi, se dezvoltă şi devin o tufă masivă, care poate ajunge la o lungime de cinci metri şi o lăţime de doi-trei metri. „Am optat pentru trandafiri pentru că ei se comercializează uşor, costul lor este între 3 şi 10 euro şi oferă flori minim 30 de ani. Am crezut că trandafirul merită promovat şi tocmai de aceea l-am promovat”, a declarat Mihaela Buzatu, preşedintele Fundaţiei Eutopia Gardens. Ea spune că a căutat numai soiuri bune. Astfel, în parc se află Kordes, un soi german extrem de căutat, deoarece la concursurile de specialitate a câştigat mai bine de jumătate din premiile internaţionale.

Soiuri autohtone

În rozariul Mihaelei Buzatu pot fi admirate şi soiurile create de specialiştii români. Pe actualul teritoriu al României, primul soi de trandafir a fost creat în anul 1888, la Timişoara de către Wilhelm Muhle.

Era un trandafir cu petale arămii, cu pete albe şi a primit numele soţiei domnului Muhle. Unii specialişti spun că strămoşul trandafirului este măcieşul.

Secret “de fabricaţie”

Pentru ca trandafirii din Mândruloc să se dezvolte, la baza lor a fost aşezată argilă expandată adusă din Austria, o noutate pentru România, dar utilizată în Europa. Aceasta prezintă avantaje multiple, printre care faptul că reţine apa în sol până la două săptămâni şi nu permite creş­terea buruienilor, ceea ce reduce şi cheltuielile legate de între­ţinerea rozariului.