Privește:  / Protectia mediului / Impactul mediului care ne înconjoară asupra noastră

Impactul mediului care ne înconjoară asupra noastră

7 (2)

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie să fie sensibili cu mediul înconjurător pentru a putea supreviețui, ceea ce înseamnă că avem o conștientizare a mediului înconjurător înnăscută, și căutăm medii cu anumite calități.

În primul rând, oamenii au nevoie de siguranță, și caută această siguranță la mediul care îi înconjoară. De asemenea, o altă cerință este aceea a confortului fizic. De exemplu un mediu cu o anumită temperatura. Deloc de neglijat nu este nici confortul psihologic pe care mediul care ne înconjoară trebuie să îl ofere. Cei care oferă servicii în domeniul turismului au în vedere trei atribuite importante atunci când asigură un serviciu unui client: confort, siguranță și divertisment.

Mediul înconjurător are un puternic impact asupra sănătății. De exemplu, numeroase studii au arătat că o cameră bine iluminată, natural cât și artificial, îmbunătățește rezultatele legate de sănătate, cum ar fi depresia, agitația sau somnul.

Despre stres

Poate cel mai important pentru organism, mediul înconjurător poate crea sau reduce stresul, care are impact asupra organismului în mai multe moduri. Acasta deoarece, creierul , sistemul nervos,                                            chart showing that environmental stress and personal stress are related                     endocrin, imunitar, interacționează în mod constant. Ca om de știință neurolog, Candice     Pert, spune: “Modul în care gândești în fiecare moment, îți influențează biochimia”.

Astfel, Stresul unei camere de spital zgomotoase, poate provoca pacientului nu doar stări de îngrijorare, de a se simți neajutorat sau trist, ci poate provoca și tensiune arterială și tensiuni musculare. De asemenea, hormonii eliberați ca urmare a stării emoționale de stres, pot afecta sistemul imunitar.

Schimbarea mediului înconjurător

Experții în evidence-based design, au identificat cinci atribute care pot avea un impact major asupra sănătății:

Creșterea contactului cu natura. Chiar și cinci minute de contact cu natura pot reduce stresul. De asemenea, prin contactul cu natura, se pot reduce sentimentele de mânie sau de frică, și se pot inmulți sentimentele frumoase.

Oferirea posibilității de a alege. Acest llucru îi dă pacientului un sentiment de control, ceea ce reduce în mod semnificativ stresul. Alegerile se pot referi la temperatură, la muzică, la locul unde să stea, etc.

Creșterea suportului social. Este evident faptul că, contactul social cu familia și prietenii apropiați, poate avea influențe benefice asupra pacientului. De exemplu, studiile au arătat că suportul social imbunătățesc recuperările cardiace.

Reducerea factorilor de stres cum ar fi zgomotul sau calitatea aerului.

Asigurarea unor momente de relaxare. Un exemplu ar fi acela că, pacienții cu intervenții chirurgicale cardiace, după ce au văzut anumite peisaje, scene din natură, au raportat mai puțin stres sau stări de anxietate și nevoia unei medicații contra durerilor.