Privește:  / Programe / Cum iti convingi copilul sa citeasca in timpul vacantei de vara!

Cum iti convingi copilul sa citeasca in timpul vacantei de vara!

copilul-citeste-povesti

Vacanta e asteptata cu nerabdare de toata lumea, dar, pentru cei mici, aceasta perioada nu ar trebui sa insemne doar distractie alternata cu leneveala. Chiar daca ei se bucura ca nu mai au teme zilnice pentru acasa, parintii si profesorii ar trebui sa-i indrume spre o activitate placuta, care ii ajuta sa-si formeze un limbaj elevat si un mod de gandire adecvat varstei, fiind in acelasi timp relaxanta: lectura.

Cititul il ajuta pe copil sa-si imbogateasca vocabularul si sa capete informatii necesare de-alungul vietii, astfel ca parintii ar trebui sa-l incurajeze in aceasta directie. Vara este perfecta pentru ca cei mici sa se poata bucura din plin de perioada copilariei. In timpul scolii ei isi fac de regula lectiile si invata ce este in programa scolara, neavand neaparat timp si pentru lectura de placere.

Incurajandu-ti copilul sa citeasca in vacanta il vei ajuta sa asocieze aceasta actitivitate cu ideea de relaxare, ceea ce il va ajuta pe viitor, pentru ca va avea deprinderea de a se informa si a invata cat mai multe lucruri. Prin urmare, va avea toate sansele sa devina un adult intelectual, adica sa implineasca visul oricarui parinte.

 

Iata cum il poti incuraja sa citeasca in timpul verii:

Citeste impreuna cu el in fiecare zi!
Lectura poate fi o activitate foarte placuta, mai ales cand are loc in aer liber. Mergi cu el in parc, pe plaja, in gradina sau oriunde gasesti spatii verzi in care puteti citi. Poti sa-i citesti tu, daca e foarte mic, de preferinta din carti cu poze, ca sa poata asocia cuvintele cu imagini. De asemenea, il poti incuraja si pe el sa-ti citeasca. Ai astfel ocazia de a-l ajuta sa pronunte corect si de a intelege exact ce inseamna fiecare cuvant (pentru ca va trebui sa ii explici cu lux de amanunte tot ce nu intelege!).

Da-i un exemplu pozitiv!
E bine sa ai in casa multe carti, pentru ca va fi curios sa descopere ce contin. Nu il obisnui sa stea la televizor, ci instaureaza, mai degraba, momente dedicate lecturii, cum ar fi intre pranz si cina sau seara. Vazandd ca mama si tata citesc uneori, copilul va fi stimulat sa le imite comportamentul.

Lasa-l sa aleaga ce vrea sa citeasca!
E important sa parcurga cat mai multi autori si sa cunoasca genurile literare, dar si sa-si formeze propriile gusturi. Din cand in cand, poti chiar sa citesi si tu aceeasi carte pentru a avea ulterior posibilitatea de a o comenta impreuna.

Cumpara audio-book-uri!
Sunt excelente pentru copiii care sufera de anumite dizabilitati si intampina greutati in acest domeniu, dar si pentru cei care prefera sa asculte decat sa citeasca. Intreaga familie poate asculta astfel de carti in momentele de relaxare, ori o poti asculta in masina, cand pelcati la drum lung.

Mergeti impreuna in librarii si anticariate! 
Exista multe librarii care au locuri destinate lecturii, poate chiar in timp ce savurezi un ceai sau asculti o muzica ambientala placuta. Invata-ti copilul sa iubeasca aceste locuri. Fa-ti un obicei de a merge cu el cat mai des in librarii si ajuta-l sa aleaga ce vrea sa citeasca. Orice librarie are si spatiu dedicat copiilor si poti cere chiar liste cu carti recomandate anumitor categorii de varsta pentru a fi citite in vacanta.