Privește:  / Moda/Mod de viata / Ce cantitati de vitamine trebuie sa consumi?

Ce cantitati de vitamine trebuie sa consumi?

vitamine-in-alimentatie

In ultimii ani, tot mai multe cercetari stiintifice s-au preocupat cu stabilirea cantitatilor de vitamine pe care trebuie sa le consume fiecare persoana in parte pentru a-si mentine o stare optima de sanatate. Rezultatele acestor studii privind necesarul zilnic de vitamine sunt grupate in tabelul urmator.

Vitamina      

A

800/1000 µg

D

5µg

E

8/10 mg

K

65/80 µg

B1

1,1/1,5 mg

B2

1,3/1,7 mg

B3 (PP) 15/19 mg

B5

4-7 mg

B6

1,6/2 mg

B12

2 µg

Acid folic 180/200 µg

H

30-100 µg

C

60 mg

Se stie ca oricare dintre vitamine se poate caracteriza, mai mult sau mai putin frecvent, prin aparitia deficientelor (daca aportul alimentar este insuficient sau absorbtia intestinala este defectuoasa). Un lucru poate mai putin cunoscut este ca si consumul excesiv de vitamine poate determina efecte toxice, mai ales in cazul vitaminelor liposolubile, care se depoziteaza in ficat si tesutul adipos; vitaminele hidrosolubile nu se acumuleaza in organism, eventualul surplus fiind eliminat pe cale digestiva si renala.

Cele mai importante informatii despre manifestarile pe care le pot imbraca lipsa sau excesul in organism al unora dintre vitamine pot fi gasite in tabelul de mai jos.

Vitamina Efectele deficientei

Efecte toxice

A

tulburari de vedere, uscaciunea pielii si mucoaselor, risc crescut de infectii coloratie galbena a pielii, dureri musculare si osoase, afectare hepatica, efecte teratogene

D

rahitism (la copii), osteomalacie (la adulti) depuneri de calciu cu localizare anormala, tulburari digestive si renale, hipertensiune arteriala

E

leziuni neuromusculare, boli cardiovasculare foarte rare

K

hemoragii tulburari hematologice, afectare hepatica

B1

boala beri-beri, tulburari neuropsihice foarte rare

B2

afectare cutanata si a mucoaselor, afectare oculara -
B3 (PP) pelagra – „boala celor 3D” (dermatita, depresie, diaree) congestie tegumentara, diaree, afectare hepatica

B5

astenie fizica, tulburari neurologice minore tulburari gastrointestinale minore

B6

anemie, tulburari neurologice si dermatologice tulburari neuromusculare

B12

anemie pernicioasa, tulburari neurologice -
Acid folic anemie, scaderea rezistentei organismului la efort si infectii inhibarea absorbtiei zincului

H

tulburari cutanate si musculare -

C

scorbut (afectare cutanata, hemoragii cutanate de mici dimensiuni, hemoragii gingivale, caderea dintilor), anemie tulburari gastrointestinale, favorizarea litiazei renale oxalice

 

Sfaturi practice

  • Este de preferat ca aportul de vitamine sa provina din hrana zilnica. Daca alimentatia noastra este echilibrata si variata, cantitatea de vitamine pe care aceasta o contine este suficienta pentru nevoile corpului.
  • Orice hotarare in legatura cu consumul de suplimente de vitamine trebuie luata in colaborare cu medicul, deoarece atat aprovizionarea insuficienta, cat si cea excesiva a organismului poate avea efecte nedorite asupra sanatatii.