Care sunt cele mai potrivite carti pentru liceeni?
Crimă şi pedeapsă
Fiodor M. Dostoievski
Prima carte “mare” pe care am citit-o în liceu. Crede-mă, nimic nu se compară cu un Dostoievski citit pe sub bancă, cu sufletul la gură, eventual chiar în ora de română… Coelho? Fii serios!
Cine suntem
Dan Puric
Manual de demnitate. Află că românii nu sunt chiar aşa de proşti cum îţi spun unii “binevoitori”, nici aşa de hoţi, că am avut şi avem încă oameni cinstiţi, eroi, sfinţi, artişti şi gânditori care au cucerit lumea. Numai că nu sunt lăsaţi să vorbească. De către cine? De către aceiaşi „binevoitori”.
A treia forţă: România profundă
Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon
Ştii deja, probabil : lumea nu este aceea pe care o vezi la ştirile de la ora 5. Nici la ştirile de la ora 7. La nici un jurnal de ştiri. Află din cartea lui Hurduzeu şi Platon despre România care nu se vede la televizor şi vezi ce puteai să ratezi dacă mai stăteai mult cu telecomanda în mână.
Drumul celor puţini. Amintirile unui pilot de vânătoare ieşit din încercuirea de la Stalingrad
Tudor Greceanu
Te-ai gândit vreodată cum e să pilotezi un avion şi să fii nevoit să lupţi cu încă douăzeci? Citeşte atunci amintirile lui Tudor Greceanu, un erou despre care probabil nici profesorul
tău de istorie nu ştie, şi o să-ţi dai seama că Top Gun e o glumiţă naivă. Fii serios!
Micul prinţ
Antoine de Saint- Exupéry
Niciodată nu e prea târziu să o (re)citeşti. Ştiu pe cineva care încă asculta heavy-metal când citea „Micul prinţ”…
Arhipelagul Gulag
Aleksandr Soljeniţân
editura Univers, 2009
În mod sigur cartea care îţi spune, direct şi fără ocolişuri, că n-ai trăit cam nimic în viaţă, că altfel e viaţa când nu ai căldură în cameră, plimbări şi bani de buzunar. Şi mai ai şi un gard de sârmă în jurul tău, de unde te veghează un rusnac cu un Kalaşnikov. Repet, ca la punctul 4 : viaţa bate mult filmul. Mai ales când viaţa e dusă în Gulag-ul sovietic.
Îndemn la simplitate
Ernest Bernea
Fiindcă toţi avem perioade grele prin care trecem, când ni se pare că toată lumea are ceva cu noi. Se poate. Sau nu. Citeşte cartea lui Bernea, lasă-te dus de blândeţea şi înţelepciunea lui şi mai gândeşte-te. Lumea e frumoasă şi e plină de taine, atâta doar că nu se văd din viteză…
Monstrul Colombre şi alte cincizeci de povestiri
Dino Buzzati
Povestirile lui Buzzati n-au vârstă. Le citeşti cu poftă (durează vreo 5-10 minute maxim) şi începi să înţelegi că a fi genial nu e deloc o chestie de cantitate.
Che Guevara sau mistificarea istoriei
Jacobo Machover
Ei bine, nu! Spre dezamăgirea tuturor colegilor purtători de tricou cu El Comandante, e cazul să afli că Che Guevara nu a fost nicidecum un mieluşel cu beretă care fuma trabuc, ci doar un criminal printre mulţi alţii. Citeşte cartea lui Machover şi descoperă că idealiştii nu sunt nişte tipi atât de simpatici cum îi crede lumea…
Adio, Europa!
Ion D. Sîrbu
Despre „Adio, Europa!”, îţi spun eu la ureche: e cel mai mare roman scris în limba română! Apoi, desigur, poţi citi şi Ion, şi Enigma Otiliei, dacă tot te obligă la şcoală …