Privește:  / Moda/Mod de viata / Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Healthy breakfast

Piramida alimentatiei

1. Legume - se recomanda consumul legumelor de culoare verde si portocaliu (fasolea, mazarea,morcovii etc).

2. Fructe - sunt indicate o gama larga de fructe proaspete sau conservate. Atentie: consumul sucului din fructe trebuie limitat, potrivit specialistilor, deoarece sunt fructe care contin o cantitate mare de zahar, ceea ce conduce la cresterea glicemiei. 

3. Produsele lactate (lapte, iaurt si branza) - se recomanda consumul produselor lactate degresate, sau nu, deoarece contin o cantitate ridicata de calciu. Astfel, adolescentii trebuie sa consume 3 pahare de lapte degresat sau produse lactate echivalente, iar copii cu varsta mai mica de 14 ani trebuie sa consume produse cu o cantitate mica de lactoza, astfel se recomanda alte produse cu un continut ridicat de calciu – branza si iaurtul.

4. Carnea si fasolea - ideal ar fi ca proteinele sa fie asimilate din carne fara grasimi preparata la cuptor, fiarta sau pe grill. Deoarece alimentatia sanatoasa se caracterizeaza prin diversitate, este indicat ca proteinele sa fie asimilate si din peste, fasole, mazare, nuci sau seminte.

5. Uleiul si grasimile - grasimile trebuie sa provina de la peste, alune sau uleiuri vegetale (in cazul adolescentilor 25-30% din calorii trebuie sa provina din aceste grasimi). Trebuie limitat consumul grasimilor solide care provin din: unt, margarina sau untura.

Dieta vegetariana

Cu toate ca, in ultimii ani, popularitatea dietelor vegetariene a crescut in randul adolescentilor, numai un numar foarte mic dintre tineri devin vegetarieni. De regula, prin adoptarea unei diete vegetariene echilibrate, urmata la indicatia medicului, orice adolescent isi poate controla cu succes greutatea, ajungand, daca este cazul, la masa corporala ideala. 

Dar in realitate efectele acestei diete sunt negative, mai exact dieta vegetariana a contribuit la aparitia deficitelor nutritionale in randul adolescentilor, din cauza restrictiilor alimentare severe. Astfel, potrivit studiilor, adolescentii incep sa prezinte simptome precum: fragilitate osoasastresdin cauza deficitului de vitamine si minerale, dezvoltarea nearmonioasa a trupului etc.

Caloriile si greutatea corporala

Noile ghiduri si piramide alimentare au la baza conceptul de calculare al caloriilor. Prin calcularea corecta a numarului de calorii asimilate in urma servirii unei mese dar si prin evitarea consumarii alimentelor cu un continut exagerat de mare in zahar si grasimi, adolescentii isi pot mentinegreutatea corporala. De asemenea, prin practicarea regulata a exercitiilor fizice este echilibrata cantitatea de energie din organism, dar acestea ajuta si la mentinerea greutatii corporale si la imbunatatirea starii generale de sanatate. Astfel, adolescentul trebuie incurajat sa practice un sport sau pur si simplu sa petreaca mai mult timp in aer liber si mai putin in fata calculatorului, televizorului si a jocurilor video.

Potrivit cercetatorilor, greutatea corporala ideala poate fi obtinuta doar prin reducerea a 100 calorii din numarul total de calorii asimilate zilnic.

Datoria adultilor este sa ii faca pe adolescenti sa inteleaga ca, consumul echilibrat de alimente ajuta consumarea unui numar mai mic de calorii, ceea ce conduce la scaderea sau la mentinerea greutatii corporale.

Dieta este principalul factor care conduce la aparitia tulburarilor de alimentatie. Potrivit studiilor de specialitate, fetele care au urmat o dieta exigenta si restrictiva sunt de 18 ori mai predispuse riscului de a suferi de anumite tulburari alimentare, precum: anorexia sau bulimia. In cazul adolescentelor care au urmat o dieta moderata sunt de 5 ori mai predispunse aparitiei tulburarilor de alimentatie. Dupa diagnosticarea unei tulburari de alimentatie, tratamentul consta in sedinte de terapie comportamentala si nutritionala.

Terapiile nutritionale presupun, in primul rand, ameliorarea malnutritiei, in cazul in care aceasta s-a instalat. Astfel, alimentatia trebuie gandita cu mare atentie pentru a se evita complicatiile produse de cresterea brusca a caloriilor, conducand la cresterea exagerata in greutate. De asemenea, programul alimentar va fi realizat si in functie de etapa de dezvoltare si crestere in care se afla organismul tanarului.

In cazul adolescentilor care sufera de diabet, medicul curant le poate recomanda doze mici de insulina pentru a intensifica scaderea in greutate. Tinerii care sufera de diabet de tip 1 vor avea nevoie de consiliere nutritonala din partea unui nutritionist calificat imediat ce diagnosticul a fost stabilit. Acesti pacienti vor trebui sa calculeze cantitatea de carbohidrati consumata si trebuie sa urmeze regulat un program de exercitii fizice pentru a evita cresterea in greutate. Adolescentii care sufera de diabet de tip 2 trebuie sa invete cum sa isi echilibreze nivelul de glucoza din sange.

Concluzii

Ca si in cazul adultilor, adolescentii trebuie sa inteleaga ca alimentatia sanatoasa este vitala deoarece asigura necesarul de substante nutritive si, astfel, nu trebuie sa urmeze tratamente cuvitamine si suplimente nutritive, care de altfel nu sunt recomandate. Administrarea suplimentelor nutritive ar trebui realizata numai sub supravegherea personalului medical. De asemenea, adolescentii ar trebui sa inteleaga ca cea mai buna metoda pentru mentinerea greutatii corporale este adoptarea unui stil de viata sanatos, care presupune o alimentatie diversificata si echilibrata, la care se adauga un program regulat de exercitii fizice.

Factorii care conduc la cresterea in greutate sunt: alimentatia tip fast-food, administrarea drogurilorsi a suplimentelor sau adoptarea unor diete neadecvate.

In cazul adolescentilor, un program alimentar deficitar conduce la aparitia problemelor de crestere si dezvoltare, iar pe termen lung pot aparea complicatii precum obezitatea sau osteoporoza. Totodata, tulburarile de alimentatie pot conduce la aparitia unor complicatii grave in randul tinerilor, cum ar fi: malnutritia, boli cardiovascularediabethemoragie gastro-intestinaladepresie si chiarsuicid.