Privește:  / Protectia mediului / Pinguinii regali sunt in pericol din cauza incalzirii globale

Pinguinii regali sunt in pericol din cauza incalzirii globale

dreamstime_xxl_5280195-1170x1062

Oamenii de stiinta sustin ca pinguinii regali din nordul Antarcticii sunt amenintati de incalzirea globala, din cauza careia sursele lor de hrana se imputineaza, informeaza Reuters.

Pinguinii regali sunt a doua specie ca marime dupa cei imperiali. Ei sunt situati in varful lantului trofic in mediul lor sub-antarctic, hranindu-se mai degraba cu pesti mici si specii de cefalopode, decat cu creveti minusculi sau alte crustacee preferate de mamiferele marine.

„Putem vedea o legatura clara intre suprafata de gheata de care depind crevetii si populatia de pinguini. Crevetii au nevoie de gheata pentru a se hrani cu algele ce traiesc sub acest strat de gheata. Fara gheata, o intreaga generatie de creveti polari dispare”, a explicat specialistul american, citat de earthtimes.org. Densitatea crevetilor este acum cu 80% mai mica in zona, iar puii de pinguin risca sa moara de foame.

Nu doar schimbarile climatice le fac viata grea pinguinilor. Balenele care se hranesc cu acesti creveti si focile sunt in competitie directa cu pinguinii pentru hrana.

Acest lucru face ca pinguinii regali sa fie buni indicatori de schimbari in ecosistem, dezvaluie cercetatorii intr-o lucrare publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oamenii de stiinta din cadrul Institutului Pluridisciplinar Hurbert Curien din Strasbourg, Franta au sudiat de-a lungul a noua ani pinguinii regali din insula Possession, din sudul Oceanului Indian.

Studiul lor a descoperit un declin de 9% in populatia adulta a pinguinilor, la fiecare incalzire de 0.26 grade C a apei marii.

Tendinta actuala de incalzire inseamna un mare risc pentru pinguinii regali, intrucat oamenii de stiinta prezic o crestere medie a temperaturii cu 0.2 grade C pe deceniu in urmatorii 20 de ani.