Privește:  / Protectia mediului / Încălzirea globală

Încălzirea globală

topirea-ghetarilor

Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor. Convenţia-cadru privind schimbările climatice foloseşte expresia schimbare climatică globală pentru schimbarea climatică cauzată de om.

Încălzirea globală este cauzată de feedbackurile pozitive. Cele mai importante procese de acest fel sunt:

Concentraţia ridicată a dioxidului de carbon a atmosferei încălzeşte aerul datorită efectului de seră, iar acesta la o temperatură mai ridicată preia mai multe vapori de apă. Cu aceasta se măreşte şi absorbţia căldurii, ceea ce conduce la preluarea a şi mai multora vapori de apă.

Cu încălzirea apei mării şi a straturilor de aer deasupra ei evaporarea se intensifică, deci conţinutul de vapori de apă a atmosferei poate să crească. Vaporii de apă sunt cele mai eficiente sere. Dacă concentraţia atmosferică a serei creşte, se produce o încălzire, a cărei consecinţă directă este creşterea umidităţii atmosferice şi cu aceasta fenomenul de seră se intensifică.

Cantitatea crescută de dioxid de carbon a atmosferei încălzeşte suprafaţa Pământului, despărţind blocurile de gheaţă. Gheaţa reflectă razele soarelui ca o lumină albă, şi aşa cum se topeşte, locul ei este ocupat de mare sau suprafaţa uscată ce absoarbă semnificativ mai multă căldură.

Creşterea concentraţiei dioxidului de carbon îşi exercită influenţa şi asupra capacităţii de absorbire căldurii a solului. Carbonul se acumulează în sol într-un echilibru foarte fin şi, chiar şi o mică schimbarea a temperaturii este de ajuns ca solul să înceapă să emană dioxidul de carbon absorbit.

Creşterea concentraţiei dioxidului de carbon sporeşte expiraţia plantelor în pădurile tropicale.

În cursul unui alt proces de feedback pozitiv este datorită încălzirii globale, din hidroxid de metan se eliberează metan. Hidroxidul de metan este o substanţă solidă, dar instabilă, ceea ce se formează la temperatură mică în adâncul mării, sub presiunea mare a apei mării. Criteriul de bază a formării hidroxidului de metan este existenţa unui strat sedimentar destul de gros, în care se formează metanul. Dacă această substanţă se eliberează de sub presiunea apei mării se distribuie în aer, accelerând procesul de încălzire globală, prin provocarea efectului de seră.