Privește:  / Scoala / Stiri / A sunat clopoţelul în şcoli

A sunat clopoţelul în şcoli

Festivitate-deschidere-an-scolar-2010-2011

 

Prima zi de scoala: emotii pentru 3 milioane de elevi, care au spus “prezent” in toata tara.

 

Luni a sunat din nou clopotelul pentru mai bine de 3 milioane de elevi si prescolari care au inceput un nou an scolar. Cu ghiozdanele pregatite, cu buchete de flori si emotii din plin, copiii au spus “prezent” peste tot in tara.

Coplesiti de impresiile din prima zi au fost, fara indoiala, bobocii din clasele pregatitoare, veniti la careu, cu parintii si bunicii.

S-a facut prezenta, s-a ras si s-a lacrimat luni intr-una dintre cele mai emotionante zile din viata elevilor. Chiar si parintii si-au adus aminte cu nostalgie de prima lor zi de scoala.

Nu toti parintii au reusit sa fie luni aici, pentru ca acel proiect care prevedea ca toti parintii care au copii de la gradinita pana in clasa a 12-a sa fie liberi luni nu a fost aprobat, dar chiar si asa luni, cand s-a facut prezenta, parintii au raspuns in numar mai mare decat elevii.

La Colegiul National Banatean din Timisoara, la primul clopotel au fost eliberati in zbor 20 de porumbei. Bobocii din clasele pregatitoare s-au despartit cel mai greu de parinti.

Dar, in prima zi de scoala situatia nu este la fel de placuta in toate unitatile de invatamant. Peste 4 % dintre elevi vor invata in scoli care inca nu au autorizatie de functionare, iar unele dintre ele sunt in reparatii de multi ani! Astfel de cazuri sunt in tara, dar si in Bucuresti, cum este de pilda scoala Eugen Barbu din sectorul 1, unde lucrarile au inceput cu mai bine de 9 ani in urma, dar nu s-au incheiat nici acum.

Parintii si profesorii au facut petitii peste petitii, insa problema lor a ramas nerezolvata. Si acest inceput se an scolar i-a gasit intr-o alta unitate de invatamant, unde au fost mutati pentru a nu pierde cursurile.

Cat au platit parintii pe manualele “oferite gratuit de stat”

Parintii au dat o groaza de bani pe rechizite, ca sa ii faca pe cei mici sa prinda drag de scoala, iar acesta este doar inceputul.

Cei mai multi dintre ei trebuie sa pregateasca sa le cumpere si manuale, chiar daca, teoretic, acestea ar trebui primite la clasa. In anul scolar 2015 – 2016 sunt inscrisi peste 3 milioane de elevi si prescolari.

“Daca nu stii boaba de carte, cum ai sa ma intelegi?” – este un fragment din “Amintiri din copilarie”, aparent simplu, dar cu un mesaj puternic, pe care un elev l-a citit chiar cu o zi inainte sa treaca in clasa a doua. Abia asteapta sa mearga la scoala, mai ales ca a reusit sa completeze caietul de vacanta pe ultima suta de metri. Are si ghiozdanul pregatit, cu toate rechizitele noi.