Privește:  / Calatorie / Programe / Sa ne cunoastem tara: Timisoara

Sa ne cunoastem tara: Timisoara

Temesvar

Timisoara, resedinta judetului Timis, dar si “capitala” Banatului, este un oras care, in ciuda faptului ca nu se afla nici la mare, nici la munte, poate reprezenta o destinatie diferita pentru un popas turistic. Iar termenul care descrie cel mai bine aceasta urbe este complexitatea. Astfel ca, daca iti doresti sa vezi tot ce merita vazut, ar fi bine sa ajungi aici dis–de–dimineata. Arhitectura, peisaje, parcuri, monumente, restaurante, modalitati de a ajunge in tirg, si nu numai!

Chiar daca nu ai fost niciodata prin zona, trebuie sa fi auzit macar de mindria Banatului si de istoria sa. Timisoara este situata pe o cimpie mlastinoasa unde doua riuri, Timis si Bega, inundau periodic teritoriul. Numele orasului provine de la riul Timis, care avea o larga retea de mlastini si afluenti. Unii istorici presupun ca o fortareata romana numita Zenobara sau Zambara a existat in aceste locuri. Timisoara este orasul care a cunoscut atit influente turcesti, cit si austriece, astfel incit acest lucru se remarca in arhitectura centrului istoric. Tot la capitolul istorie se afla si premierele: primul oras iluminat electric, respectiv primele vagoane trase de cai. Insa istoria a fost, iar tu trebuie sa iti creezi povestea ta vizitind orasul. Pina la urma, Timisoara detine cel mai amplu ansamblu de cladiri istorice din Romania, constituit din cartierele Cetate, Iosefin si Fabric. Arhitectura variata, influentele barocului vienez si multitudinea de parcuri au adus Timisoarei renumele de “Mica Viena”.

In cazul in care iti doresti sa innoptezi in Timisoara, nu trebuie sa iti faci griji daca nu ai o rezervare la vreun hotel cu citeva zile inainte de sosire. Ca sa iesi mai ieftin, iti recomandam hotelurile de la periferie, unde gasesti confort la preturi foarte bune. Iar problema de a ajunge de la periferie in centrul orasului se poate rezolva nu neaparat prin taxiuri, ci chiar prin sistemul public de transport, care este bine pus la punct, iar sansele de a te rataci sint nule.

Si daca te apuca foamea, in fiecare cartier vei gasi restaurante cu specific romanesc, italienesc, frantuzesc, chinezesc sau chiar mauritan. Iti propun sa iei masa in centru, chiar in Piata Victoriei, unde te asteapta nu mai putin de cinci restaurante. Si ai de ales intre specificul sirbesc sau cel banatean. Tu alegi, avind in vedere ca, cu doar 35 de lei, vei pleca satisfacut.

Centrul Timisoarei este locul care gazduieste cele mai multe obiective turistice, asa ca nu te sfii sa faci o oprire si la Muzeul Banatului, unde, in doar o ora, vei afla istoria burgului, in zecile de sali multifunctionale ale fostului Castel al Huniazilor.

Despre Timisoara se mai spune ca este un oras pentru indragostiti, atit vara, cit si toamna, cind parcurile sint luate cu asalt. Noi iti recomandam si o plimbare pe malurile Begai, iar daca ti–ai propus sa vizitezi orasul in vara lui 2008, mai avem o veste buna pentru tine: te vei putea plimba si cu salupa pe riu. Romantic, nu? Nu trebuie sa ratezi nici Muzeul Portului Banatean. Vorbim despre un muzeu in aer liber, situat la Padurea Verde, pe o suprafata de 17,47 ha. Ideea unui muzeu al satului banatean, in aer liber, a apartinut pictorului Ioachim Miloia si s–a materializat in urma cu patru decenii. Pot fi vizitate case restaurate dupa planuri etnografice si arhitecturale, elemente de tehnica populara, interiorul camerelor cu specificul si valorile lor traditionale. O vizita de citeva ore, intr–un cadru natural plin de verdeata si aer curat, pune la dispozitia vizitatorului tot ce este specific satului traditional banatean. In acest spatiu se organizeaza expozitii si manifestari folclorice de calitate.

Cum multietnicitatea este o alta caracteristica a capitalei Banatului, bisericile nu sint putine la numar, insa cele mai frumoase sint cele din Piata Unirii. Ne referim la Domul Catolic, Catedrala Mitropolitana, respectiv Sinagoga Sirba. La capitolul monumente, cele mai impresionante sint tot cele cu caracter teologic: Monumentul Sf. Treimi din Piata Unirii, Statuia Foametei din Piata Libertatii si, nu in ultimul rind, Statuia Fecioarelor din Piata Traian. Despre locul de suflet al banatenilor ortodocsi, trebuie stiut ca are o lungime de 63 de m si o latime de 16 m, are 11 turnuri, din care cel mai inalt are inaltimea de 96 de metri. In galeriile din subsol functioneaza un muzeu de o mare valoare, cu exponate de cult religios ortodox – iconostase, icoane pe sticla si lemn, carti religioase inestimabile (“Noul Testament de Balgrad” din 1648, “Biblia lui Serban, “Cazania lui Varlaam” din 1643) si multe alte exponate ce merita a fi vizitate.

Orice oras care se respecta trebuie sa aiba si o viata de noapte. Iar Timisoara la acest capitol sta foarte bine. Te asteapta zeci de cluburi in centrul orasului, cu programe speciale si diverse, seara de seara. Insa, daca tot esti in oras, noi iti recomandam Complexul Studentesc. Asta pentru ca vei iesi mai ieftin, iar distractia de care vei avea parte va fi la fel de mare. Pentru ca studentii stiu foarte bine cum sa isi petreaca noptile.

Daca iti permiti sa inchiriezi pentru o zi un autoturism, atunci chiar ai multe de vazut in imprejurimile Timisoarei: la Recas, sa vezi si sa gusti cu ce vin se mindresc banatenii; la Giarmata sa observi padurea dendrologica sau sa vizitezi minastirile de la Sag–Cebza–Parta.

La finalul calatoriei noastre, iti recomandam sa faci o oprire si la Infocentrul Turistic din buricul tirgului. De aici se pot achizitiona vederi si pliante cu Timisoara, Ghidul Timisoarei, Ghidul judetului Timis, CD–uri de prezentare a Timisoarei si a Romaniei, casete video. Iubitorii de excursii pe munte vor gasi carti de specialitate cu trasee turistice in Banat si intreaga colectie a revistei “Muntii Carpati”, cu harti folositoare din aproape toate masivele muntoase ale Romaniei (Muntii Cernei, Fagaras, Apuseni, Godeanu, Paring etc.). Si daca te gindesti ca ar fi mai bine sa duci ca amintire acasa si alte obiecte, nu strica sa vizitezi si cel mai mare mall din tara. La o aruncatura de bat de centrul orasului, sute de magazine te asteapta cu bratele deschise si cu oferte de pret acceptabile. Insa, pentru chilipiruri, ar trebui sa te indrepti fie spre Aleea Araba (o zona de comert printre tarabe, proprietari fiind cetateni chinezi si turci) sau centrele comerciale de la periferia orasului.

Atractii turistice in judetul Timis

Judetul Timis are un potential turistic remarcabil datorita reliefului diversificat, etajat de la culmile plesuve al Muntilor Poiana Rusca pina la cimpia joasa a Timisului, faunei si florei variate, alaturi de nenumaratele obiective turistice existente pe teritoriul sau. Pitorescul zonei montane din estul judetului, existenta izvoarelor de ape minerale, fondul cinegetic si piscicol bogat, precum si varietatea elementelor de arhitectura, arta populara si folclor asigura oferte de turism pe gustul fiecaruia. Natura a inzestrat judetul Timis cu o multime de bogatii, intre care se remarca si rezerva semnificativa de ape minerale si termale care se regasesc aproape pe tot teritoriul judetului.

l Buzias este o statiune balneara de traditie in tratarea bolilor cardiovasculare, ale sistemului nervos central, de nutritie si metabolism, profesionale, ale tubului digestiv, tulburarilor neuroendocrine, tulburari ale rinichilor si nevroza astenica. Statiunea este situata in partea de sud–vest a tarii, in Cimpia Bantului, la poalele nord–vestice ale Dealului Silagiu, pe cursul inferior al piriului Valea Salciei, in Depresiunea Buziasului, la 34 km de Timisoara.

l Statiunea balneoclimaterica Baile Calacea se intinde pe 15 ha dintre care o mare parte este ocupata de parcul cu arbori seculari si o padure de salcimi. De asemenea, in cadrul statiunii se afla si un lac cu nuferi albi si rate salbatice. Aceasta statiune are traditie in tratarea bolilor profesionale determinate de munca in conditii de umiditate, ale afectiunilor reumatismale degenerative si afectiunilor ortopedico–reumatice.a

l Cramele Recas, renumite pentru podgoriile sale, ofera turistilor un program de vizitare a plantatiei de vita–de–vie de pe dealurile insorite. Se organizeaza degustari de vin in adincul hrubelor vechi de peste 50 de ani. De asemenea, la Recas exista un teren de golf cu noua gauri.

l Zona de agrement a Lacului Surduc, amenajat intr–un cadru cu o valoare peisagistica ridicata, a determinat crearea unui microclimat cu functiune recreativa: agrement, sport nautic, pescuit, strand. Iubitorii de soare si apa, dar si cei care prefera drumetiile in padurile de fag sint invitati sa petreaca aici un sejur de neuitat.

Pe teritoriul judetului Timis se gasesc mai multe rezervatii naturale.

l Una dintre cele mai cunoscute este Rezervatia Ornitologica de la Satchinez. Aceasta este situata la 30 de km de Timisoara si are 40 de hectare. Este formata din lacurile si mlastinile formate de piriul Apa Mare, fiind denumita si “Delta Banatului”. Fauna care se gaseste aici este ocrotita si este formata din pasari de apa rare care cuibaresc aici: egreta mica, lopatarul, tiganusul, stircul si alte specii care, in mod obisnuit, traiesc in tundrele nordice, migrind iarna spre padurile tropicale cum ar fi fulicularul nordic.

l Rezervatia paleontologica de la Radmanesti este situata la 70 km de Timisoara pe o suprafata de patru hectare. Rezervatia include punctul fosilier al depozitelor pontiene din dealurile Lipovei. Fauna ocrotita aici cuprinde moluste fosile, cum sint Congeria Radmanesti si Planorbis Radmanesti.

l Parcul dendrologic Bazos are o suprafata de 60 de hectare si este situat in apropiere de Timisoara. Flora ocrotita este reprezentata de 400 de specii de arbori si arbusti exotici proveniti de pe cinci continente. Acest minunat arboretum este una dintre cele mai valoroase colectii de arbori si arbusti din Romania. Padurea naturala de stejar, in virsta de 150 de ani, este o frumusete deosebita, iar colectia stiintifica este un muzeu viu, care se poate vizita in orice anotimp.

l Pestera Romanesti este situata la sud–est de satul cu acelasi nume din judetul Timis in versantul sting al Vaii Farasesti din Muntii Poiana Rusca. Este renumita pentru acustica deosebita si pentru concertele simfonice, de rock sau de jazz tinute in ea.

l Sanctuarul Neolitic de la Parta este vechi de aproximativ 6000 de ani, unic in Romania si unul dintre putinele din Europa, complet restaurat. Se gaseste in prezent la Muzeul Banatului din Timisoara.

O alta atractie turistica deosebita o reprezinta salba de biserici din lemn, vechi de peste 300 de ani, aflate la Pietrosa, Povargina, Dragomiresti, Poeni, Margina, Curtea, Lucaret, Hezeris sau Romanesti.