Privește:  / Calatorie / Să ne cunoaștem țara: Rezervația naturală focul viu

Să ne cunoaștem țara: Rezervația naturală focul viu

P1050238
  • Este in Andreiasu de Jos, Judet Vrancea
  • Unitate geografica Subcarpatii Vrancei
  • Altitudine: 430m
  • Deschis turistilor.
  • Cu conditii de campare: pasuni private aproape de izvor sau pe malul Milcovului

Focul viu de la Andreiasu de Jos este o arie protejata cu emanatii de gaze naturale, cu sau fara aprindere spontana…

Acest fenomen de aprindere spontana este intalnit in mai multe zone ale Romaniei, dar si in Italia (Sicilia) sau Azerbaijan (Yanar Dag, Dashgil). In Romania acest fenomen se intampla in exteriorul arcului carpanic si Bazinul Transilvaniei. In mod deosebit aceste emanatii au fost semnalate si in spatiul carpatic, Muntii Vrancei, in apropiere de Lepsa, pe paraul Stramba.

In functie de conditiile geologice si hidrogeologice locale manifestarile la suprafata sunt influentate, iar tipul proceselor de eliberare naturala a hidrocarburilor din scoarta terestra este uscat care prin aprindere genereaza “focurile vii” la Andreiasu de Jos, Lopatari sau vulcanii noroiosi la Berca Arbanasi. La Andreiasu de Jos exista o sursa naturala de hidrocarburi gazoase cu aprindere spontana si este cel mai extins camp de “focuri vii” din Romania.

Suprafata pe care se intinde zona “focurilor vii” de la Andreiasu de Jos este de 400 de metri patrati, iar debitul de metan este de 50 de tone pe an. “Focurile vii” de la Andreiasu de Jos sunt situate in subcarpatii Vrancei, pe versantul drept al vaii Milcovului la altitudinea de 430 de metri, iar coordonatele gps sunt: N45 45.042 E26 49/986. Altitudinea relativa este de 65 de metri.

In anul 1973 a fost infiintata rezervatia geologica in suprafata de 12 hectare. Structura geologica este alcatuita din roci sedimentare (gresii, argile, cinerite) de varsta miocena si fiind deosebit de faliata favorizeaza iesirea la zi a gazului metan precum si a altor gaze. Lipsa sau neantranarea unor ape subterane de adancime determina emanatii de gaze uscate.

“Focul viu” de la Andreiasu de jos nu apare intamplator ci este pentru ca se afla deasupra faliei longitudinale Casin – Bisoca cu falia transversala Andreiasu.
Flacarile sunt colorate si prezinta nunate de galben, rosu si chiar albastru. Inltimea lor variaza de la cativa centimetri pana la aproape jumatate de metru, iar numarul, intensitatea, durata si inaltimea focurilor sunt foarte variate. In timpul cutremurelor de pamant limbile de foc ajung pana la inaltimea de 2 metri.

In apropierea Focului Viu de la Andreiasu de Jos se afla trei lacuri, Mocearu, Meledic si Lacul Limpede. De asemenea, puteti vizita Vulcanii Noroiosi si pesterile din zona.