Privește:  / Moda/Mod de viata / Reguli pentru o alimentatie sanatoasa

Reguli pentru o alimentatie sanatoasa

farfurie-alimentatie-sanatoasa

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca 70% din vizitele medicale sunt datorate alimentatiei dezechilibrate. Pentru a preveni aparitia diverselor boli este important ca fiecare dintre noi sa adopte un regim de viata sanatos, echilibrat si diversificat. Cel mai bine ar fi sa mergi la un medic nutritionist pentru a primi sfaturi despre cum trebuie sa arate o alimentatie corecta in functie de caracteristicile tale. Insa, daca nu ai timp sau bani ca sa faci asta, incearca sa respecti cateva reguli recomandate de Societatea de Nutritie din Romania:

1. Pastreaza-ti placerea de a manca

Aceasta constituie un aspect placut al vietii. Alimentatia sanatoasa nu presupune ca anumite mancaruri sa fie interzise, iar altele obligatorii. Trebuie doar sa existe un echilibru intre alimentele din dieta, avand drept scop cresterea calitatii vietii si minimalizarea riscului aparitiei bolilor.

2. Consuma alimente variate

Cu cat varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atat mai mult organismul va primi toti nutrientii esentiali, in special vitaminele si mineralele atat de necesare mentinerii sanatatii.

3. Alimenteaza-te corespunzator, astfel incat sa-ti mentii greutatea normala

Supragreutatea atrage dupa sine o multitudine de probleme de sanatate: produce suprasolicitarea articulatiilor si oaselor, creste tensiunea arteriala si valorile colesterolului seric, produce anomalii respiratorii si creste riscul de aparitie a diabetului, bolilor cardiovasculare si a accidentelor cerebrale.

4. Consuma o cantitate mare de cereale

Contrar opiniei generale, painea integrala si neagra, orezul sau pastele fainoase nu constituie alimente hipercalorice; dimpotriva, aduc nutrienti importanti (vitamine din grupul B) si fibre alimentare, confera satietate fara un aport de grasimi si sunt relativ ieftine. Aceasta grupa de alimente trebuie sa constituie baza alimentatiei.

5. Consuma o cantitate mare de fructe si legume

Aceste alimente nu sunt doar importante surse nutritive (vitamina C, fibre alimentare), dar furnizeaza in acelasi timp antioxidanti importanti, ce protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a neoplaziilor. Orice dieta ar trebui sa contina zilnic cel putin 5 portii de fructe si legume.

6. Consuma alimente care contin o cantitate mica de grasimi

Consumul excesiv de grasimi produce cresterea nivelului seric de colesterol si a riscului pentru aparitia obezitatii si bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grasimi cum sunt slanina, margarinele, mancarurile prajite, produsele lactate nedegresate, carnea grasa si alimentele ce contin aceste tipuri de grasimi (produsele de patiserie).

7. Consuma ocazional produse zaharoase rafinate

Aceste alimente au o valoare energetica foarte mare, dar un continut nutritiv relativ scazut.

8. Mentine echilibrul intre aportul alimentar si activitatea fizica

Pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor cronice, precum hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, boala coronariana, diabetul zaharat de tip 2 sau diferite tipuri de cancere, este recomandat ca adultii sa faca cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi a saptamanii.