DISCIPLINA EDUCATIE PENTRU SANATATE AR PUTEA FI OPTIONALA, PRECUM RELIGIA
Parintii nu sunt de acord cu introducerea disciplinei educatie pentru sanatate ca materie obligatorie in programa scolara.
In cazul in care disciplina educatie pentru sanatate va include si notiuni de educatie sexuala, aceasta ar trebui sa fie optionala, dupa modelul orei de religie, potrivit Asociatiei “Parinti pentru Ora de Religie” (APOR).
Reprezentantii parintilor au trimis un punct de vedere in acest sens Presedintiei, solicitand dreptul elevilor de a se inscrie la aceste cursuri doar daca isi doresc.
Solicitarea vine la cateva zile dupa ce ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a subliniat necesitatea introducerii programelor de educatie pentru viata in scoli, inclusiv de educatie sexuala, citand statistici potrivit carora jumatate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizeaza mijloace contraceptive.
In plus, parintii subliniaza ca trebuie facuta clar distinctia intre educatie pentru sanatate si educatie sexuala.
“Dorim sa oferim copiilor nostri o educatie axata pe promovarea unor relatii personale, profunde, care sa incurajeze si sa pregateasca viitorii adulti in vederea vietii de familie, mai ales in contextul in care Romania trece printr-o criza demografica de o gravitate deosebita, considerate risc la adresa sigurantei nationale. In acelasi timp, respingem modelul educatiei sexuale comprehensive, hedoniste, cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual si a mijloacelor de protejare contra sarcinii si care exclude moralitatea din intimitate.
Din experienta altor tari, acest model s-a dovedit falimentar ca rezultate si a generat conflicte acute intre unele comunitati si autoritatea de stat. Replicarea sa in Romania ar fi o grava eroare”, precizeaza APOR.
Reprezentantii APOR mai spun ca familia ar trebui sa fie cea care sa isi asume rolul de formator principal al caracterului copiilor si acesteia trebuie sa ii revina datoria de a-i educa pe copii in probleme importante precum viata intima.