Cum ne pregatim pentru scoala?!
De obicei parintii au o lista lunga de responsabilitati: achita cheltuieli, se ingrijesc de starea de sanatate a familiei, au grija de bunici – si acestea sunt doar cateva dintre sarcinile cotidiene. O data cu inceperea anului scolar se activeaza si o alta paleta de activitati precum achizitionarea de rechizite, haine si o serie de taxe care urmeaza a fi platite la scoala. Astfel, incetul cu incetul, incep sa apara ssi ingrijorarile legate de programul familiei, de performantele scolare ale copilului, de adaptarea acestuia la scoala si toate acestea condimentate de frica de necunoscut – colegi, profesori, context educational, agresivitate in scoli- sunt o sursa majora de stres pentru intreaga familie.
Din dorinta de a gestiona cat mai bine toate aceste sarcini si responsabilitati, parintii adesea uita de nevoile emotionale si afective ale copilului, si astfel noul inceput poate sa devina si mai complicat. Motiv pentru care este foarte important ca in aceasta perioada parintii sa lucreze cu copiii la construirea rezilientei si la dezvoltarea unui management emotional sanatos. Aceste doua elemente pot sa imbunatateasca semnificativ sanatatea psihologica a familiei si adesea asigura succesul academic al copilului.
Din fericire, cei mai multi copii au bune abilitati de adaptare si cu un sprijin moderat din partea parintilor trec mult mai usor peste noile provocari ale etapei de scolar. Încurajarea exprimarii emotionale cu privire la contextul educational este un exercitiu bun pentru dezvoltarea unui management emotional sanatos. Încurajare care adesea incepe printr-o auto-dezvaluire din partea parintelui: „pentru mine prima zi de scoala a fost…”, „mereu am avut emotii atunci cand…”, „bucuria cea mai mare era sa…”. Aceste enunturi personale ii incurajeaza pe cei mai multi dintre copii sa se contecteze la propriile emotii corelate cu scoala si sa inceapa sa vorbeasca deschis despre ceea ce simt si traiesc.
Rutina este extrem de importanta in situatii noi sau atunci cand suntem stresati. Comportamentele cunoscute ne transmit mesaje de siguranta si ne ajuta sa facem fata mai bine provocarilor. Astfel, pentru a trece mai usor peste inceput scolii este important ca parintii sa tina cont de cativa pasi demni de urmat:
• Exersati prima zi din rutina scolii: Cu cel putin o saptamana inainte de inceperea scolii, implementati o noua rutina de somn in care copilul se va culca la ora potrivita pentru un somn sanatos si se va trezi conform programului de la scoala. Organizarea lucrurilor de acasa – de genul ghiozdan pregatit, cutia cu pranz, reamintirea regulilor- vor face ca prima saptamana sa fie mai linistita, deoarece copilul are un mediu predictibil si stie la ce se poate astepta. De asemenea cateva vizite facute la scoala si eventual intalniri cu invatatoarea si familiarizarea cu clasa, pot sa reduca semnificativ nivelul de stres si anxietate;
• Cunoasteti contextul educational: daca scoala beneficiaza de un pachet de programe de genul after school, este important sa-i aratati copilului care va fi contextul in care isi va petrece cea mai mare parte din timpul unei zile, care sunt activitatile extrascolare in care va fi implicat si eventual sa inceapa sa-si cunoasca viitorii camarazi.;
• Vorbiti-i copilului: intrebati-l pe copil care-i sunt fricile sau ingrijorarile legate de scoala si colegi. Facand referire la experientele din gradinita sau alte grupuri sociale, in care a fost implicat copilul, faceti o trecere cat mai usoara la noul context si reamintiti-i care sunt resursele personale pe care le are.
• Empatizati cu copilul: Schimbarile pot fi dificile, dar de asemenea si pline de entuziasm. Permiteti-i copilului sa stie ca sunteti constient(a) de ceea ce traieste si ca veti fi alaturi de el/ea in tot acest proces. Emotiile sunt normale, dar nu tot ceea ce este nou este si rau sau neplacut. Este important sa-l invatati pe copil sa-si infrunte fricile si sa elimene comportamentele de evitare sau retragere;
• Fiti implicati si cereti ajutor: Cunoasterea scolii si a celorlalti parinti va poate ajuta in adaptarea la noul context de viata. Întalnirile cu cadrele didactice si cu alti parinti sunt foarte utile deoarece ofera un suport emotional, atat pentru dvs. cat si pentru copil. Daca constatati ca stresul activat de toate aceste schimbari depaseste resursele dvs. solicitati interventia unui profesionist in sanatate mintala, care va va ajuta la o mai buna adaptare si un management emotional sanatos;
Amintiti-va de mindfulness: Exercitiile de respiratie si de relaxare sunt manifestari naturale si foarte simple prin care putem intensifica accesul la resursele noastre interioare si implicit reducem impactul stresului si al disconfortului emotional. Copiii invata cel mai adesea prin imitarea comportamentelor vazute la parinti. Daca copilul dvs. vede ca mama sau tata se implica in exercitii de tip mindfulness atunci cand le este greu si evita sa se utilizeze blamarea sau critica, atunci aceste strategii vor deveni parte din repertoriul comportamental al copilului in situatii de criza. Mai mult decat atat exercitiile de mindfulness faciliteaza reechilibrarea compozitiei chimice a creierului si intarirea sistemului imunitar.