Privește:  / Calatorie / CONDIŢII LEGALE DE CĂLĂTORIE PENTRU COPIII CARE PLEACĂ ÎN STRĂINĂTATE

CONDIŢII LEGALE DE CĂLĂTORIE PENTRU COPIII CARE PLEACĂ ÎN STRĂINĂTATE

minori_in _strainatate

Minivacanţa de Paşte şi de 1 Maia fost un prilej de călătorie în excursii, multe dintre ele în afara graniţelor ţării. Din acest motiv, Poliţia de Frontieră aminteşte care sunt condiţiile legale în care pot trece frontiera minorii, ce documente le trebuie şi ce trebuie să facă părinţii sau însoţitorii grupurilor de elevi. Totodată, pentru a evita aglomeraţia la Punctele de Trecere a Frontierei, Garda de Coastă îi sfătuieşte pe turişti să folosescă şi alte vămi de la graniţa cu Bulgaria.
Având în vedere apropierea minivacanţei prilejuită de sărbătorirea Sfintelor Paşti, în cazul aglomerării traficului în P.T.F. Vama Veche, Garda de Coastă recomandă conducătorilor auto ce doresc să se deplaseze în Republica Bulgaria să folosească şi celelalte puncte de trecere a frontierei de pe raza judeţului Constanţa, respectiv P.T.F. Negru Vodă şi P.T.F. Ostrov. Conducerea Gărzii de Coastă a dispus ca numărul lucrătorilor din punctele de frontieră să fie suplimentat în caz de nevoie, astfel încât efectuarea formalităţilor de frontieră să aibă un timp de aşteptare cât mai scurt.

Condiţiile de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români minori

De la 1 ianuarie 2007, cetăţenii români călătoresc în ţări aparţinând Uniunii Europene sau în alte state, în baza unui document de călătorie valabil – carte de identitate sau paşaport. Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, dacă însoţitorul face dovada în acest sens.

Minorii cetăţeni români se deplasează în afara graniţelor ţării în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil. Astfel, copiii în vârstă de până la 14 ani pot să iasă din ţară doar cu paşaport, în timp ce minorii peste 14 ani pot călători şi în baza cărţii de identitate, în funcţie de statul de destinaţie. Totodată, Legea nr. 248/2005 prevede că minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. În situaţia în care minorul călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi, la ieşirea din ţară, părintele însoţitor trebuie să prezinte o declaraţie notarială prin care celălalt părinte îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate: Declaraţia celuilalt părinte nu este necesară dacă părintele însoţitor face dovada că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că celălalt părinte a decedat. Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, dacă însoţitorul face dovada în acest sens.

Ce acte trebuie pentru călătorii în grupuri, fără părinţi

Dacă minorul călătoreşte cu o altă persoană fizică majoră, alta decât părinţii, aceasta din urmă trebuie să prezinte:

- declaraţie notarială a ambilor părinţi care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv – document în original şi dacă este posibil o copie. Poliţistul de frontieră care efectuează controlul de frontieră va păstra copia la sediul Punctului de Trecere a Frontierei, iar documentul în original va rămâne la însoţitor;

- certificatul de cazier judiciar;

- documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane – dacă este cazul.

Garda de Coastă arată că întreprinderea măsurilor ferme, în toată zona de competenţă, nu au ca scop îngrădirea dreptului la liberă circulaţie a persoanelor, ci menţinerea lui, prin asigurarea respectării, de către toţi participanţii la traficul transfrontalier, a legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare.