Privește:  / Diverse / Moda/Mod de viata / Ce şi cum mâncăm pe caniculă. Alimente care ne răcoresc

Ce şi cum mâncăm pe caniculă. Alimente care ne răcoresc

supa-crema-visine-cu-frisca

Pe caniculă, totul în jurul nostru este fierbinte, intens şi chiar obositor iar combaterea ei pare uneori imposibilă, piscina, duşul, hainele din bumbac de culoare deschisă şi aerul condiţionat fiind câteva elemente externe care ne uşurează ziua de vară.

Nutriţioniştii susţin că foarte important de ştiut este şi faptul că alimentele şi lichidele pe care le consumăm pot crea o senzaţie de cald sau de rece organismului nostru şi pentru că soarele agită şi oboseşte este important ca alimentele din dieta de vară să fie nu numai răcoroase, ci şi uşoare şi să aibă acţiune calmantă.

“Vara, tendinţa naturală este de a mânca mai uşor. Micul dejun poate fi format din cereale şi fructe sau lactate semi-degresate, legume de sezon şi pâine cu secară sau, pur şi simplu, fructe de sezon. La prânz se pot consuma peşte şi lactate sau leguminoase (năut, fasole, linte). Salatele trebuie să fie şi ele la îndemână, şi legumele, care pot fi preparate pe grătar. Supele reci sau ciorbele de legume pot fi şi ele parte din meniul unui prânz de vară”, spune  nutriţionistul.

Potrivit acesteia, cina poate să conţină salate, brânzeturi mai puţin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de peşte şi legume.

“Peştele trebuie ales cu mare grijă pentru că este un aliment foarte perisabil şi care produce toxiinfecţii alimentare severe. Salatele nu trebuie să fie singura formă de glucide şi fibre prezente la masă. Cartofii în coajă (pentru a reţine fibrele după gătire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar şi roşiile pot fi la fel de bine preparate pe grătar iar gustul lor este unic”, sfătuieşte nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu a precizat că alimentele cu efect răcoritor care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).

“Gustul acestor alimente poate fi îmbunătăţit prin adăugarea unor ingrediente la fel de proaspete şi răcoroase, cum sunt lămâia, busuiocul, pătrunjelul”, a spus nutritionistul.

În opinia sa, băuturile cu adevărat răcoritoare sunt şi ele de mare valoare pe căldură şi dintre ele fac parte: apa plată, apa minerală, ceaiul de sunătoare, de mentă (ajută şi la ameliorarea problemelor gastrointestinale uşoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspăt de grapefruit cu pulpă.

“Calităţi speciale are ceaiul de hibiscus, dulce, astringent şi răcoritor, reduce cantitativ transpiraţia specifică verii. În plus, ceaiul rece din floare de hibiscus ajută la purificarea sângelui, favorizează creşterea părului şi ameliorează simptomele premenstruale şi post-menopauza (neutralizează bufeurile prin efectul răcoritor). O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheaţă sau îngheţată nu sunt cea mai bună soluţie de răcorire. Senzaţia de rece e doar în gură, însă apoi stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal”, a explicat nutriţionistul.

In acelaşi timp, când temperaturile de afară sunt crescute este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului şi obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără: nucile, carnea, ouăle şi chiar seminţele şi cerealele integrale.

De asemenea, restricţie trebuie să se impună şi la alimentele cu un mare conţinut de zahăr şi sodiu, care îngreunează absorbţia nutrienţilor în organism.

“Astfel, prin alegerea alimentelor corespunzătoare dietei, pe caniculă ne putem creşte gradul de confort, aflat la mare căutare în aceste zile toride”, a subliniat nutriţionistul