Adolescentul si banii
Adolescentul este copilul-adult care cauta senzatii si emotii puternice. Adolescentul incearca in permanenta sa depaseasca limitele pe care uneori parintii i le impun, tocmai din dorinta de a nu se supune lor, caci ei vor sa traiesca cat mai diferit si mai presus de ceilalti. Daca privesti in trecut, propria ta experienta este dovada ceea mai puternica si mai convingatoare. Propria experienta a adultilor este raspunsul propriilor intrebari legate de adolescentii lor.
In general, parintii de adolescenti devin obasiti si refuza sa-i mai asculte si sa-i inteleaga pe tineri. Aceasta lipsa de comunicare ii conduce pe adolescenti catre teama de a se confesa parintilor. O prima confruntare de opinii si legaturile de familia se raceasc, se distanteaza. Din pacate aceasta etapa este definitorie pentru viata unui om. In adolescenta, tinerii invata regulile pentru o viata frumoasa si linistita. Exemplele primite de la parinti, suportul acestora si respectul sunt elemente care contribuie la viitorul adolescentului de azi si adultului de maine.
Unul dintre aspectele care tind sa contribuie la stilul de viata si personalitatea unui adolescent sunt banii. Pentru un adolescent, banii reprezinta un mod de a-si etala personalitatea, a-si cumpara haine la moda, de a-si impresiona prietenii si de a-si castiga respectul. Adolescentii mizeaza foarte mult pe aspectul lor de a fi in trend. Cand nu au bani, apare fructrarea, dezamagirea, revolta asupra familiei si neantelegerile. Tinerii ajung sa-si condamne parintii pentru situatia materiala pe care o au, se grabesc sa-i claseze in randul “fraierilor” sau “ratatilor”. Aceste aspecte apar in momentul in care tanarul a fost rasfatat si crescut intr-o atmosfera in care banii aveau un rol extrem de important. Acesti adolescenti nu au fost invatati care sunt adevaratele valori ale vietii.
Cu cat un tanar creste, pretentiile si dorintele devin mai costisitoare. Din acest motiv, este bine ca parintele sa impuna cateva reguli clare:
- Ofera-i adolescentului o alocatie lunara. Gandeste-te cat are nevoie zilnic si discuta cu el. Stabiliti o suma de comun acord pentru zilele de scoala si pentru iesirile in oras. Nu ceda rugamintilor lui ci intereseaza-te clar cat sunt preturile pentru produsele pe care si le cumpara.
- Stabileste cu aceasta ocazie si care sunt perioadele din an pentru schimbarea garderobei. Pune-l sa faca o lista clara cu preturi si produsele de care are nevoie. Fa un calcul si apoi stabileste tu care este bugetul. In felul acesta il vei invata ordonat!
- Vrea bani mai multi? Job-urile part-time, de vacanta, il vor ajuta sa pretuiasca banii. Pune-l sa tunda gazonul sau sa faca curatenie in casa. Poate sa merga la bunici sa-i ajute la culesul legumelor sau poate plimba cainele vecinului. Isi poate lua o colaborare de distributie a fluturasilor sau poate face diverse servici on-line. Pune-l sa se documenteze, sa gaseasca cateva oferte, discutati-le apoi si … spor la treaba!
- Nu ceda si nu-i cauta scuze. Mentine-te ferma pe pozitii si anunta-l care este bugetul familiei pe luna, prezinta-i cheltuielile obligatorii si fa-l sa inteleaga ca nu ai de unde nu ca nu vrei. Invata-l in acest mod sa traiasca in realitate si sa pretuiasca valoarea banilor. Succes!