Privește:  / Stiri / PROIECT LEGISLATIV PENTRU MAJORAREA ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII

PROIECT LEGISLATIV PENTRU MAJORAREA ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII

Students writing at high-school exam teens study

Vesti bune pentru copii: alocatiile de stat ar putea creste in perioada urmatoare, astfel incat sa reprezinte 10, 20 sau 30% din salariul minim brut pe tara, garantat in plata.

Un proiect legislativ prevede majorarea alocatiilor de stat pentru copii. Initiativa depusa la Senat de mai multi deputati liberali prevede ca alocatiile pentru copii sa ajunga la 10, 20 sau chiar 30% din salariul minim.

Daca proiectul legislativ va intra in vigoare, alocatiile ar creste de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul prevede alocatii de pana la 20% din salariul minim pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani – in cazul celor cu handicap.

De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 2-18 ani ar urma sa primeasca alocatii de stat de pana la 10% din salariul minim.

Alocatiile pentru copii ar creste si in cazul celor care sufera de handicap, acestia urmand sa primeasca aproximativ 30% din salariul minm brut pe tara, garantat in plata.

“Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansari demografice a tarii noastre. Nevoile crescande pentru educatia noii generatii, in contextul in care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scazut, conduce in mod cert la o pauperizare a societatii si, mai grav, la declinul demografic. Corelarea cuantumului alocatiei cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avand drept sursa de finantare bugetul asigurarilor sociale de stat, ar conduce, in opinia noastra, la o revigorare a demografiei romanesti”, se arata in motivarea proiectului.

Desi cresterea alocatiei de stat pentru copii este o masura binevenita si mult asteptata de toate familiile din Romania, Executivul isi arata ingrijorarea fata de proiectele legislative cu impact asupra bugetului.

“Implementarea oricaror masuri care costa, care au impact bugetar, trebuie sa fie compensate de alte masuri de reducere a altor cheltuieli sau de crestere a unor venituri”, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu.

De asemenea, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, atrage atentia asupra situatiei economice a tarii.

“Sa nu uitam orizontul fiscal bugetar extrem de strans in care ne desfasuram activitatea. Suntem pe un deficit asumat la limita a 3%, iar impactul financiar bugetar speram sa nu fie perturbat si de alte initiative care vin din Parlament”, a declarat Dan Suciu.

Copiii cu varsta de pana la 18 ani primesc in acest moment alocatii de stat in valoare de 84 de lei, dupa ce Guvernul a aprobat in mai 2015 dublarea cuantumului alocatiei – care era de 42 de lei la acel moment.

“Vorbim de peste 3 milioane jumatate de copii care se vor bucura de dublarea alocatiilor. M-as bucura sa putem sa aducem in casele tuturor o mica bucurie”, a declarat atunci liderul PNL, Alina Gorghiu.