7 alimente care combat răceala
Trateaza afectiunile de sezon cu leacuri culese chiar din natura.
Iarna este sezonul care aduce cele mai multe cazuri de gripa si raceala. A sosit momentul sa nu mai cheltuiesti sume imense pe medicamente “miraculoase” si sa apelezi la Mama Natura, care are leacuri eficiente si ieftine.
1. Supa de pui
Mai este numita si penicilina naturala si se afla in topul listei datorita proprietatilor curative. Supa de pui fierbinte iti desfunda caile respiratorii. Explicatia? Aceasta te face sa produci mai multa saliva, prin urmare elimini mai mult mucus, care este sistemul natural de aparare al organismului nostru impotriva bacteriilor si virusilor.
2. Alimente iuti si condimentate
Ardeii chili ori sosurile picante ajuta la imbunatatirea simptomelor racelii, reducand congestia nazala. Prepara alimente cu specific indian ori alte produse etnice care contin aceste ingrediente, sau adauga pur si simplu un sos picant la mancarurile preferate.
3. Usturoi
Acesti bulbi puternic aromati contin un ingredient numit allicin, care se produce cand usturoiul este rupt/taiat/maruntit, stimuland reproducerea globulelor albe si astfel intarind sistemul imunitar. Alicinul actioneaza precum un decongestionant, fiind un puternic antioxidant care distruge radicalii liberi (molecule active ce distrug celulele din organism). Atentie: expertii afirma ca proprietatile curative ale alicinului dispar atunci cand este gatit si recomanda consumul de usturoiul crud.
4. Lichide
Un organism hidratat este mai ferit de raceala. Lichidele purifica organismul, ajutand la eliminarea substantelor toxice si la hidratarea optima. Consuma zilnic minimum 2 litri de lichide, apa, compoturi din fructe preparate in casa, sucuri naturale din fructe sau legume, ceaiuri.
5. Fructe citrice
Consuma citrice pentru a-ti mari aportul de vitamina C. Bea la micul dejun suc de portocale sau ceai de lamaie, savureaza jumatate de grepfrut la gustare ori adauga la salata de pranz felii de mandarine. Vitamina C este importanta mai ales in cazul persoanelor care fumeaza deoarece acest viciu creste riscul de aparitie a racelii si nevoia organismului de a asimila aceasta vitamina protectoare.
6. Ghimbir
Multe persoane stiu ca radacina de ghimbir ii ajuta sa trateze tusea si febra care apar odata cu raceala si gripa. Incearca sa prepari un ceai de ghimbir: taie radacina in felii subtiri si pune-le intr-o strecuratoare asezata deasupra ceainicului; toarna apa fierbinte pentru ghimbir si indulceste cu miere dupa 10 minute.
7. Alimente bogate in vitamina C
Fructele citrice nu sunt singurele produse care contin o cantitate mare de vitamina C. Cartofii, ardeii grasi verzi, kiwi-ul, capsunele si ananasul pot alcatui arsenalul tau zilnic de lupta impotriva racelii.