5 octombrie: Ziua Mondială a Educației
Ziua Mondială a Educaţiei este o zi sărbătorita în toată lumea, dar nu este recunoscută ca o sărbătoare publică.
UNESCO a inaugurat în 1994, prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte in fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări.
„Referindu-se la principiile noii paradigme a educației, Bruno Wurtz amintește în 1992 principiul egalitarist și flexibilitatea și integrarea vârstelor, referindu-se la faptul că ritmurile înaintării în materie pot fi diferite, datorită diversității individuale. Bernard Schwartz consemnează în 1976 faptul că egalizarea șanselor de reușită în învățământ nu înseamna promovarea uni egalitarism, a unui’ tratament identic pentru toți în numele egalității’, ci din contră, egalizarea înseamnă ‘a oferi fiecărui individ un ritm și forme de învățământ care să i se potrivească’.”
„Luni este zi nelucrătoare. Copiii nu vin la şcoală, pentru că luni nu se fac cursuri şi nici activităţi recreative”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.
Se pare că data de 5 octombrie este zi nelucrătoare pentru profesorii din capitală, potrivit Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
De Ziua Mondială a Educației, DJST Buzău organizează cros în Parcul Tineretului, începând cu ora 10:00. Faza județeană a competiției este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria municipiului Buzău.
În toată ţara vor avea loc diverse evenimente dedicate acestei zile, copiii fiind implicaţi direct în activităţi recreative şi competiţii.