Privește:  / Stiri / PESTE 300 DE LICEE PRIMESC FINANTARE PENTRU MODERNIZARE IN ACEST AN

PESTE 300 DE LICEE PRIMESC FINANTARE PENTRU MODERNIZARE IN ACEST AN

med-school

Peste 300 de licee vor avea finantari prin proiectul Romania Secondary Education Project (ROSE) incepand cu luna septembrie, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

“Am o tinta: in septembrie, la inceputul scolii, sa existe minimum 300 de licee care sa aiba deja acele finantari din cele 1.200, deci o treime, sa aiba finantarile necesare programelor care sa conduca sau sa ajute la evitarea parasirii timpurii sau alte lucruri de acest gen. Ca sa le avem, conteaza mult pentru mine sa fie vizibili pasii, sa stim cand aplicam, sa fie transparenta, care este lista de scoli, care sunt criteriile. Toate lucrurile acestea creeaza un spatiu de incredere, ca pana la urma sunt resurse multe si am speranta ca aceste resurse, fiind transparente, vom avea sanse sa fie un beneficiu la sfarsit cat mai puternic”, a explicat ministrul.

In context, Adrian Curaj a precizat ca a decis sa fie facute publice datele privind testele nationale si cele legate de bacalaureat din ultimii cinci ani, dar si interpretarea acestora.

“Voi pune datele pe ultimii 5 ani asociate testelor nationale, datele legate de bacalaureat si interpretarea lor. Datele de acolo reflecta modul cosmetizat in care s-au comunicat rezultatele. Ajungem pana la urma intr-o situatie neplacuta, ca nu stim clar ce fel de interventii trebuie sa avem pentru a avea rezultate”, a mentionat Curaj.

Guvernul si Banca Mondiala au lansat, in luna decembrie a anului trecut, “Proiectul privind invatamantul secundar/Romania Secondary Education Project (ROSE)’, care isi propune reducerea abandonului scolar si cresterea ratei de promovabilitate la bacalaureat. Proiectul ROSE consta intr-un imprumut de 200 de milioane de euro pe care Banca Mondiala il acorda Guvernului Romaniei pentru 1,5 milioane de elevi romani din 1.100 de licee si 300 de universitati publice.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a spori sansele elevilor din Romania de a finaliza cu succes ciclul tertiar de invatamant. ROSE va fi implementat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice in perioada 2015-2022.

Proiectul are ca tinta cresterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, si reducerea abandonului in ultimul an de liceu, de la 6,5% la 3,5%, pentru liceele sprijinite.