Privește:  / Moda/Mod de viata / Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

139557468_f00402f39d

Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului.

Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei.
Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste “caramizi” cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul de oxigen, sistemul enzimatic. 

Lista nutrientilor absorbiti din alimente este lunga, de fapt, fiecare grupa de alimente consumate furnizeaza cel putin nu nutrient vital pentru buna functionara a organismului. De exemplu, cerealele integrale din ovaz furnizeaza organismului fibre si mineralul numit magneziu.

Un regim alimentar echilibrat presupune consumarea moderata a alimentelor din diferite categorii de produse, oferind astfel posibilitatea organismului de a asimila substantele nutritive necesare din fiecare grupa.

Beneficiile alimentatiei sanatoase

Alimentatia corecta asigura cresterea si dezvoltarea adecvata a adolescentilor si imbunatateste sanatatea si buna functionare a organismului. In mod special, alimentatia sanatoasa in cazul adolescentilor ii ajuta sa isi imbunatateasca performantele la invatatura dar si activitatile fizice.

Statutul nutritional si sanatatea copiilor si a adolescentilor a suferit un declin in ultimii ani. Potrivit anchetelor guvernamentale, cel putin 16% dintre copii si adolescentii cu varstele cuprine intre 6 si 19 ani sunt considerati supraponderali si cel putin 11% dintre adolescenti sunt clasificati ca suferind de primul grad de obezitate. 

In anul 2000, peste 16% din populatia cu varsta sub 18 ani traia in saracie, ceea ce implicit presupune o alimentatie saraca in vitamine si minerale. Totusi, potrivit acelorasi studii majoritatea adolescentilor consuma o cantitate mai mare de calorii decat necesarul zilnic al organismului, si de regula, aceasta alimentatie nu le asigura necesarul zilnic de calciufierpotasiu sau vitamina E. Tulburarile alimentare apar regulat in cazul adolescentilor de ambele sexe.

Potrivit studiilor, alimentatia necorespunzatoare in timpul adolescentei afecteaza nu numai greutatea corporala ca si adult, dar mai tarziu acestia sunt predispusi mai multor boli cronice. De exemplu, consumul scazut al alimentelor care contin calciu in timpul adolescentei, conduce la cresterea riscului de osteoporoza ca si adult.

Nu in ultimul rand, alimentatia sanatoasa in timpul adolescentei este importanta deoarece ajuta la prevenirea mai multor afectiuni, care au ca si cauza tulburarile de alimentatieDiabetul zaharat de tip 1, intitulat si diabetul juvenil, este diagnosticat la aproximativ 13.000 de tineri, in fiecare an. Aceasta afectiune presupune controlarea atat a regimului alimentar, cat si a stilului de viata, in general. In mod surprinzator, cresterea cazurilor de obezitate inseamna cresterea cazurilor dediabet tip 2 - afectiune diagnosticata numai in cazul adultilor, dar care tot mai frecvent este diagnosticata in randul adolescentilor.

Program alimentar

Oamenii de stiinta din domeniu au realizat in anul 2005 “Ghidul alimentatiei”, util atat adultilor, dar si adolescentilor. Realizarea acestui ghid se bazeaza pe studii stiintifice si promoveaza alimentatia sanatoasa si echilibrata pentru mentinerea greutatii corporale in limite normale. De asemenea, acesta promoveaza beneficiile exercitiilor fizice si a alimentatiei sanatoase.

Alimentatia echilibrata
Cartile de specialitate recomanda adoptarea unui regim alimentar echilibrat pentru mentinerea sanatatii organismului. Utilizand noua piramida a alimentatiei, prezentata mai jos, regimul alimentar al tinerilor poate fi particularizat, astfel incat alimentatia sa le asigure substantele nutritive necesare pentru cresterea si dezvoltarea adecvata dar si energia necesara pentru desfasurarea tuturor activitatilor zilnice.

In prezent, alimentatia de baza a tinerilor contine produse de tip fast-food si bauturi carbogazoase, mai mult de jumatate dintre acestia nerespectand recomandarile nutritionale existente in cartile de specialitate. Astfel, in ceea ce priveste consumul de grasimi aproximativ 2/3 dintre adolescenti consuma mai mult decat doza recomandata de grasimi.

Cu toate ca au fost depuse eforturi considerabile pentru a promova alimentatia sanatoasa in scoli, dar si acasa, rezultatele pozitive inca se lasa asteptate.

Lichidele
Cei mai multi dintre adolescenti ignora rolul lichidelor in nutritie. Este foarte important sa se limiteze consumul bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zahar si a sucului de fructe mai ales intre mese. Cafeina din bauturile carbogazoase si cafeaua conduce la aparitia tulburarilor de somn, mai ales daca acestea sunt consumate seara, ceea ce conduce la aparitia diferitor probleme de sanatate si la scaderea performantelor la invatatura.

Alimentatia pentru un corp puternic
Adolescentii care zilnic sunt supusi unor activitati fizice intense sau care practica un sport de performanta au nevoie de o alimentatie diferita spre deosebire de ceilalti tineri de aceeasi varsta. De axemplu, sportivii au nevoie de o cantitate mai mare de lichide in timpul exercitiilor, dar si de o cantitate mai mare de carbohidrati, acestia fiind principala sursa de energie. Pentru ca sanatatea sa nu aiba de suferit carbohidratii trebuie asimilati din cereale integrale si din fructe, si nu din produse cu un continut ridicat de zahar rafinat.

Continuam.